Linkovi

Vrhovni sud: Postavljanje spomen-obeležja sa 10 božijih zapovesti delimično dozvoljeno


Američki vrhovni sud otišao je na odmor, a da nije izdato bilo kakvo saopštenje o tome da će neki od sudija otići u penziju. Sudija Vilijam Renkvist, koji je napunio 80 godina bori se sa rakom tiroidne žlezde, što je izazvalo brojne spekulacije da bi mogao da se penzioniše.

Sud, kojim je predsedavao Renkvist, danas je završio rad donošenjem nekoliko važnih odluka, među kojima je i ona prema kojoj su internet kompanije koje pružaju usluge razmene fajlova odgovorne ako korisnici zloupotrebljavaju njihov softver kako bi razmenjivali materijale koji su zaštićeni autorskim pravima.

Osim toga, sud je doneo odluku da je nižim sudovima zabranjeno da u svojim prostorijama stavljaju obeležja u vezi sa 10 božijih zapovesti, ali je drugom odlukom dozvolio glavnim gradovima američkih država da takva obeležja mogu da postavljaju ispred zgrade parlamenta.

Takođe je značajna i odluka Vrhovnog suda kojom se odbacuje žalba dvojce novinara - kojima prete zatvorske kazne zbog toga što su odbili da svedoče i tako otkriju izvor informacije.

XS
SM
MD
LG