Linkovi

Američki predstavnici učestvuju u kontaktima sa Iračanima povezanim sa pobunom


Zamoljen da prokomentariše današnje napade pobunjenika u Iraku u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi, sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je rekao da bi intenzitet napada mogao dodatno da se pojača narednih meseci, dok novoizabrano iračko vodjstvo sastavlja nacrt ustava.

«Mada je učestalost napada pobunjenika otprilike na istom nivou, njihova ubojitost je veća. Nema sumnje da se radi o inteligentnom neprijatelju - njihovi napadi su smrtonosniji nego ranije. Oni ubijaju mnogo više Iračana. Ipak, oni nemaju nikakvu viziju. Nema Ho Ši Mina, ili Mao Ce Tunga. Njihov vodja je Zarkavi - Jordanac. On je neprijatelj iračkog naroda.»

Sekretar za odbranu je takodje nastojao da umanji značaj medijskih izveštaja o kontaktima američkih funkcionera sa nekim elementima iračke pobune. Londonski list Sandej Tajms izvestio je da su se dva susreta te vrste odigrala proteklih nedelja u okolini Bagdada sa ciljem obuzdavanja nasilja. Ramsfeld je rekao da niko ne bi trebalo da bude iznenadjen time što američki i irački funkcioneri nastoje da utiču na pobunjenike i da su takvi kontakti prilično česti.

«Takvi kontakti se održavaju stalno. Iračani imaju suverenu vladu, koja treba da odluči o svojim vezama sa različitim elementima medju pobunjenicima. Mi s vremena na vreme posredujemo u tim kontaktima.»

Medjutim, Ramsfeld je naglasio da nema nikakvih pregovora sa okorelim elementima al-Kaide ili, kako se izrazio, sa «onima čije ruke su okrvavljene».

XS
SM
MD
LG