Linkovi

Poljski turizam priželjkuje posetioce iz Francuske


Francusko odbacivanje Evropskog Ustava prošlog meseca imalo je jednog neobičnog žrtvenog jarca – poljske vodoinstalatere. Protivnici Ustava upozorili su da bi usvajanje tog dokumenta dovelo u Francusku veliki broj Poljaka i drugih radnika iz Istočne Evrope koji bi oborili cenu rada. Na prvi pogled, izgleda neobično da zvanični turistički savez Poljske u Parizu počne da se bavi problemom vodoinstalatera. Ali to je, u suštini, glavna tema nove promotivne kampanje. Na Internet sajtu turističkog biroa Poljske možemo videti sliku privlačnog plavokosog Poljaka u radnoj odeći vodoinstalatera, okruženog prizorima poljskih brda i reka. Natpis na sajtu kaže: «Ostajem u Poljskoj, a vi ste dobrodošli da dodjete u posetu».

Medjutim, kako objašnjava predstavnica za štampu turističkog saveza Poljske, Elzbieta Janik, to je samo deo poruke. Ona kaže da je očigledno da je oglas na Internetu aluzija na ono što opisuje kao «kampanju klevetanja Poljske». Kampanja o kojoj je reč dogodila se u nedeljama koje su prethodile referendumu o evropskom Ustavu u Francuskoj 29. maja. Poljski vodoinstalateri u Francuskoj, gde navodno obaraju cenu rada svojih francuskih kolega, smatrani su simbolom onoga što će se desiti ako Evropski ustav bude usvojen, a to je – masovni dolazak jeftine radne snage iz novih članica EU.

Francuska nije jedina zapadnoevropska zemlja koja omalovažava poljske imigrante. U susednoj Nemačkoj, poljoprivredni i gradjevinski radnici iz Poljske i drugih istočnoevropskih zemalja okrivljeni su za «otimanje» poslova od Nemaca. Medjutim, u Francuskoj, kampanja turističkog saveza po svemu sudeći daje rezultate.

Elzbieta Janik kaže da je, otkako je prošle nedelje lansirana kampanja koja promoviše vodoinstalatere, agencija preplavljena pozitivnim reakcijama telefonom ili putem e-maila. Ona kaže da su mnogi čestitali poljskom turističkom savezu na smislu za humor i hrabrosti da izraze svoj stav. Pored vodoinstalatera, kampanja takodje promoviše turizam u Poljskoj. Ali gospodja Janik kaže da je još rano reći da li će ona privući francuske turiste da ovog leta posete Poljsku.

XS
SM
MD
LG