Linkovi

Ovo čudo na mojoj glavi je od velikog značaja za nauku


U pitanju je nova medicinska tehnika koja se koristi u Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Kanadi i konačno i Americi. Linda tvrdi da je ovo izmenilo njen život. Doktor Galina Mindlin, neuropsihijatar na univerzitetu Kolumbija je jedini lekar u SAD koji je obučen u ovoj novoj tehnologiji. Ovo se naziva «terapija moždane muzike», a nastala je na moskovskoj medicinskoj akademiji. Sve je počelo kada su naučnici otkrili da svaki čovek ima moždane talase koji su jedinstveni poput otisaka prstiju. Preciznije rečeno, svako moždano stanje generiše svoju specifičnu vrstu muzike. Doktor Mindlin tvrdi da tako nastala muzika može onda da se pretvori u svesnu poruku telu.

"Doktor Mindlin me je podvrgla elektro-encefalografiji, odnosno EEG-u, što je uobičajena medicinska procedura. Kada sam se smirila, pojavio se kontinuirani oblik talasa, koji je ona snimala oko 15 minuta."

Ona je nakon toga EEG poslala u Moskvu, kako bi ga pomoću posebnog algoritma pretvorili u moju muziku... Na ekranu je EEG anksioznog pacijenta. A kada je smiren njen mozak proizvodi ovu blagu muziku. Ovo je muzika osobe koja ima problema sa spavanjem... A ovako zvuči mozak koji nema brige na pameti – ovo je moja moždana muzika. Doktor Mindlin ukazuje da je medicina utvrdila da se, kada slušate muziku vašeg opuštenog mozga, on tome prilagođava i počinje isto da se ponaša – što pomaže u lečenju depresije ili anksoznosti.

«Naš mozak je u stanju da prepozna naše moždane talase, kao što prepoznajete majčin glas ili dečiji glas...» Pitate se kako ovo pomaže?

Linda Erkališun je direktor jedne od najpoznatijih agencija za modele u Vašingtonu. Prošle godine je doživela traumu kada je otkriveno da njena najbolja prijateljica Pola ima rak i kada su joj lekari rekli da pred njom stoji samo par meseci života. Za Lindu je to bio emocionalni i fizički udarac.

«To je uticalo na moju sposobnost da radim, da mislim... Osećala sam se kao da sam u komi...» Linda nije želela da uzima lekove i umesto toga prepisane su joj dnevne kure moždane muzike. «To je promenilo sve»

Na svakom CD nalazi se oko 10 minuta opuštajuće muzike, zatim 2 minuta veoma aktivne koja vam obnavlja energiju. Pre nego što odmahnete rukom – treba da znate da su lekari pratili čak 10 hiljada pacijenata, širom sveta, i da su rezultati bili uspešni. Raspoloženje se popravljalo, a anksioznost se smanjivala. Istraživanje obavljeno na univerzitetu u Torontu pokazalo je da čak 85% pacijenata, koji su slušali muziku svog mozga, tvrde da su bili opušteniji.

XS
SM
MD
LG