Linkovi

Izbor kandidata tvrde struje Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika Irana dočekan sa strepnjom u svetu


Neke evropske nacije ukazale su na «manjkavosti» iranskog izbornog procesa i pozvale novog predsednika Irana da razmotri medjunarodne primedbe o svom nuklearnom programu. Na drugoj strani, iz Rusije su stigle čestitke. Nasuprot predvidjanjima da mu to neće poći za rukom, gradonačelnik Teherana, pripadnik tvrde struje Mahmud Ahmadinedžad pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Iranu. U Avganistanu i Indoneziji reakcije su bile uglavnom uzdržane. Indonezija je pohvalila naord Irana zbog podrške demokratskom procesu dok je u Pakistanu izražena zabrinutost da bi izbor Ahmadinežada mogao da dodatno ugrozi američko-iranske odnose.

U Londonu, u saopštenju britanskog sekretara za spoljne poslove ističe se da i dalje postoji zabrinutost zbog nuklearnih ambicija Irana. Džek Stro rekao je da se nada da će Iran ubrzo preduzeti korake da razmotri primedbe medjunarodne zajednice u pogledu njegovog nuklearnog programa i politike prema terorizmu, ljudskim pravima i mirovnom procesu na Bliskom istoku. Britanski sekretar za inostrane poslove se takodje osvrnuo na sam proces glasanja. Stro je naglasio da je u izborima bilo, kako se izrazio, «ozbiljnih manjkavosti» ako se proces ocenjuje na osnovu medjunarodnih standarda.

U Vašingtonu, Stejt Department je ostao skeptičan u pogledu izbora i rekao da rezultat neće promeniti američke poglede na Iran. Zvanična pozicija Francuske i Nemačke je nada da će Iran nastaviti nuklearne pregovore sa evropskim zemljama. Iranski rad na obogaćivanju uranijuma ostaje zamrznut dok se čeka ishod nove runde pregovora izmedju Teherana, i predsdtavnika Britanije, Francuske i Nemačke. Ti razgovori trebalo bi da se nastave u julu. Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Ahmadinedžadu na pobedi, i rekao da njegova zemlja želi da nastavi nuklearnu saradnju sa Iranom ali se protivi bilo kakvom širenju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG