Linkovi

Zoran Stojković: Za sada nema validnog podatka koji bi ukazao gde se krije Ratko Mladić


Srpski ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da za sada nema validnog podatka koji bi ukazao gde se krije bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji je optužen pred Haškim tribunalom. Na pitanje da li postoji odluka Vlade Srbije o hapšenju generala Mladića, Stojković je odgovorio da takva odluka nije potrebna. Ministar Stojković smatra da desetogodišnjica zločina u Srebrenici koja će biti obeležena 11. jula nije "Dan D" za hapšenje Mladića, jer je rečeno da bi bilo poželjno da on bude u Haškom tribunalu do tog datuma.

Međutim, direktork Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ponovila je uverenje da vlasti u Beogradu znaju gde se nalazi Ratko Mladić i da će ga izručiti Haškom tribunalu pod pritiskom međunarodne zajednice, osim ako u poslednjem trenutku ne bude doneta odluka da on nestane.

Međunarodna zajednica biće nezaobilazan faktor i u slučaju rešavanja sudbine Kosova. Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri smatra da će odluku o budućem statusu Kosova morati da nametne međunarodna zajednica, bez obzira što se sada naglašava potreba za razgovorom svih učesnika, uključujući Beograd. Politika "standardi pre statusa" za Kosovo stavljena u diplomatsku korpu za otpatke, ocenio je Montgomeri, pošto su međunarodni učesnici shvatili da bi za ispunjavanje standarda bila potrebna bar decenija i pošto niko nije bio voljan da čeka toliko dugo. Iz Beograda za Glas Amerike Miša Brkić

XS
SM
MD
LG