Linkovi

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala zemlje članice da biračko pravo dodele svim svojim državljanima


Nakon što su poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojili rezoluciju i preporuku Komitetu ministara o ukidanju ograničenja prava glasa na teritorijama zemalja članica te organizacije, u Crnoj Gori ushićeno reaguju opozicione stranke koje to smatraju potvrdom svog stava da na crnogorskom referendumu o nezavisnosti mogu glasati svi njeni državljani.

Predstavnici vlasti, ipak tvrde da će na referendumu glasti jedino građani Crne Gore U rezoluciji se, između ostalog, ističe značaj prava glasa i izlaska na izbore iseljenika i stranih građana u političkom životu zemalja i navodi da zemlje članice SE treba da omoguće svojim građanima koji žive u inostranstvu da glasaju na nacionalnim izborima, imajući u vidu važnost prava glasa u demokratskom društvu.

Srpska narodna stranka pozdravila je danas odluku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o ukidanju ograničenja prava glasa na teritorijama zemalja članica te organizacije.

“Smatramo da je to dobar korak u odnosu na pitanje referenduma koji se odražavaju u zemljama članicama SE”, kazao je predsjednik te partije Andrija Mandić.

I potpredsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić smatra da će na eventualnom referendumu o državnom statusu Crne Gore pravo glasa imati svi državljani. Kadić smatra da je srpski premijer Vojislav Koštunica, koji je Briselu dostavio spiskove crnogorskih državljana sa prebivalištem u Srbiji, učinio pravu stvar, jer je najnovijim izmjenama Ustavne povelje jasno rečeno da eventualni referendum Crna Gora mora organizovati u skladu sa demokratskim standardima i pregovorima sa Evropom.

Princip benificiranog glasačkog prava ne može da važi za državljane i oni u istoj državi ne mogu imati dvostruko biračko pravo, rekao je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković. Komentarišući stavove Grupe za međunarodno javno pravo i politiku iz Vašingtona u vezi sa crnogorskim referendumom, Vuković je kazao da su njihova mišljenja potvrdila stav DPS-a da u istoj državi državljani ne mogu imati dvostruko glasačko pravo.

"Možemo da sporimo da li je ovo država ili nije, ona je međunarodni subjekt. Ona je politička zajednica sastavljena od dva entiteta i princip benificiranog glasačkog prava ne može da važi za državljane", kazao je Vuković.

Jedino građani, a ne državljani mogu glasati na referendumu o crnogorskoj nezavisnosti i to je pravno nesporno sve dok se važeći Ustav ne promijeni, ocjenili su danas predstavnici Pokreta za nezavisnu Crnu Goru. Član Savjeta Pokreta Mijat Šuković rekao je da je članom 32. crnogorskog Ustava jasno utvrđeno da na referendumu pravo glasa imaju isključivo njeni građani.

Evropska unija neće blokirati crnogorski referendum o državnom statusu, iako na nezavisnu Crnu Goru gleda kao na još jednu glavobolju bez koje bi mogla, ocijenila stručnjak pariškog Instituta za bezbjednosne studije Evropske unije, Džudi Bat.

XS
SM
MD
LG