Linkovi

Stanovnici Starog kontinenta uglavnom žele više autonomije u odnosu na moćnu Ameriku


Takav stav važi za gotovo sve Evropljane, sa izuzetkom Britanaca i Poljaka. Loša slika kakvu su Evropljani, većinom, imali o Americi nakon iračke intervencije, ostaje ista i skoro dve godine nakon rata, tvrdi tek objavljeno istraživanje medjunarodnog (Pew Global Attitudes) projekta.

Prednjače Francuzi, Nemci i Španci, koji su uvereni da Vašington,povlačeći poteze na globalnom planu, ne uzima u obzir interese ostalih država. Iako su nedavni irački izbori donekle ublažili evropske kritike prema Americi, procenat onih koji joj se protive ostaje i dalje visok- tako se u istraživanju tvrdi da su američke pristalice medju Francuzima od 37 posto u vreme iračkog rata, porasle tek do 43 posto u posto, izmerenih tokom maja meseca ove godine. Sa druge strane, čak 85 podsto Francuza veruje da bi za EU bilo dobro da se i na vojnom polju osamostali i postane rival Americi. Medjutim, meta njihove kritike nisu Amerikanci, već aktuelna američka vlast.

O samim stanovnicima Sjedninjenih Država u državama Unije vlada mišljenje da su vredni (što tvrdi čak 89 posto Francuza i 84 posto Holandjana), te da da su inventivni i pošteni. Medjutim, za Amerikance 63 posto Francuza misli da su nasilni, a 67 posto Holandjana da su pohlepni.

U Španiji je 60 posto ispitanika ustvrdilo da ih je reizbor predsednika Buša naveo da o Americi misle lošije nego pre. Taj procenat je još veći u velikoj Britaniji (62%), Francuskoj (74) i najveći u Nemačkoj- 77 posto Nemaca je nakon ponovnog izbora Buša za američkog predsednika pokvarilo sliku o toj zemlji. Istraživanje (Pew Global Attitudes) projekta provedeno je aprila i maja ove godine, a obuhvatilo je 17 hiljada ispitanika iz 15 država Evrope i sveta.

XS
SM
MD
LG