Linkovi

Četiri specijalna istražitelja UN za ljudska prava ponovo podneli  američkoj vladi molbu da posete zatvorenike u Gvanatnamu, Kubi, Iraku i Avganistanu


Istražitelji UN-a odlučili su da na godišnjicu svoje zajedničke molbe izraze svoje nezadovoljstvo što američka vlada ni do danas nije odgovorila na njihov zahtev da posete osumnjičene teroriste u zatvoru u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo na Kubi. Američke vlasti su pritvorenike proglasile nezakonitim borcima i u skladu sa Ženevskim konvencijama dozvolili Međunarodnom crvenom krstu obilazak zatvora.

Specijalni istražitelj UN-a za mučenje, Manfred Novak, kaže da je poseta zatražena zbog pritužbi na proizvoljno zatvaranje, mučenje, kršenja ljudskih prava i uskraćivanje pravnog postupka pritvorenicima. Američke vojne vlasti su sprovele istragu povodom takvih optužbi o zatvoru u Gvantanamu, dok pomenuti međunarodni tim ukazuje da su mnoge optužbe zasnovane na dokumentima američke administracije, koji nisu poverljive prirode. Portparol američke misije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, Bruks Robinson, ukazala je da američki zvaničnici postojano negiraju da je kršeno načelo humanog tretiranja zatvorenika, da Sjedinjene Države zabranjuju i osuđuju mučenje, kao i da američka vojna lica moraju da se pridržavaju takve politike i poštuju odgovarajuće zakone. Gospodin Novak je izjavio da je američka strana odbila da garantuje da zatvorenici mogu privatno da razgovaraju sa istražiteljima UN.

“To je razlog zbog kojeg smatramo da treba da obavestimo javnost da smo vrlo razočarani što se zemlja, koja se oduvek zalagala za visoke standarde ljudskih prava svuda u svetu, i koja podseća druge zemlje da treba u potpunosti da sarađuju sa Komisijom za ljudska prava Ujedinjenih nacija, sada ne pridržava tih standarda. ”

Gospodja Robinson kaže da je u toku razmatranje molbe UN-a, ali da je odgovor odložen pošto je taj proces u Americi “temeljan i nezavisan” i uključuje nekoliko agencija. Specijalni istražitelj za pravo zatvorenika na dobro fizičko i psihičko zdravlje Pol Hant kaže da je dobio izveštaje o pogoršanom psihičkom stanju velikog broja zatvorenika, uključujući navode o desetak pokušaja samoubistva. On smatra da je najbolji način da se provere ti navodi da mu se omogući da poseti Gvantanemo da bi proverio tamošnje uslove:

“Za one koji tvrde da su pritovrenici loši ljudi, moj odgovor glasi: dobri ili ne - vladavina prava odnosi se i na njih jer su ljudska bića. U tome se razlikuje vlast zasnovana na vladavini prava od one koja donosi odluke proizvoljno.“

Stručnjaci za ljudska prava kažu da će sprovesti zajedničku istragu situacije u Gvantanmu bez obzira da li će im biti dozvoljeno da posete taj objekat. Njihov izveštaj treba da bude završen do kraja godine i biće podnet Komisiji za ljudska prava UN 2006.

XS
SM
MD
LG