Linkovi

Nikolas Berns: Indija ima potpuno pravo da traži mesto stalne članice proširenog Saveta Bezbednosti UN


Američki državni podsekretar Nikolas Berns izjavio je da Indija ima potpuno pravo da traži mesto stalne članice proširenog Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, iako je Vašington odbio da komentariše to pitanje. Berns je izjavio u Nju Delhiju, posle susreta se indijskim sekretarom za spoljne poslove, da SAD uvidjaju da Indija igra sve značajniju globalnu ulogu, ali je dodao da predsednik Buš još nije odlučio koje će zemlje podržati u zahtevu za stalnim mestom u Savetu Bezbednosti.

Rusija je izrazila optimizam o šansama da ove godine postigne dogovor o članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Ruski ministar trgovine German Gref danas je izjavio radnoj grupi o prijemu Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju u Ženevi da njegova zemlja napreduje sa reformama potrebnim za prijem u tu organizaciju, koja trenutno ima 148 članica. Gref je izrazio optimizam da bi dogovor o članstvu mogao da se postigne u decembru na sastanku ministara STO u Hong Kongu.

Italijanski sud izdao je nalog za hapšenje 13 stranih državljana osumnjičenih za kidnapovanje jednog Egipćanina osumnjičenog za terorizam, u Milanu 2003. godine, i njegovo prebacivanje u Egipat gde je u zatvoru, prema izveštajima, bio podvrgnut mučenju. Italijanski mediji prenose da je 13 ljudi povezanih sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom otelo Imama Hasana Osama, poznatog pod imenom Amu Omar, na ulicama Milana u okviru američke anti-terorističke operacije. Oni su ga zatim odveli u vazdušnu bazu Avijano i prebacili avionom u Egipat. Nacionalnost tih 13 osoba još nije poznata, ali ugledni italijanski dnevnik Korijere dela Sera je jednog od osumnjičenih identifikovao kao diplomatu iz američkog konzulata u Milanu. Američka ambasada u Rimu nije želela da komentariše te navode. Radnici grčkog metroa, podzemne železnice, avio-industrije i maloprodaje danas su stupili u jednodnevni štrajk pridružujući se tronedeljnom štrajku bankarskih radnika u znak protesta zbog vladinih planova da smanji penzije i poveća radno vreme u zemlji.

Radnički sindikati organizovali su štrajkove širom Grčke, dok se 10,000 članova sindikata okupilo u centru Atine. Štrajk posade primorao je državnog avioprevoznika Olimpik Erlajnz da otkaže brojne letove u toku jučerašnjeg i današnjeg dana. Predstavnici sindikata kažu da je cilj štrajka, koji je počeo u ponoć, suprotstavljanje vladinim planiranim ekonomskim reformama koje uključuju prodaju i privatizaciju Olimpik Erajnza. Radnici tvrde da reforme nisu pravedne prema penzionerima i radnicima sa malim zaradama. Grčka vlada tvrdi da su reforme neophodne da bi se stimulisala ekonomija i ispunili standardi EU.

XS
SM
MD
LG