Linkovi

Šef NATO-a u Moskvi na razgovorima sa predsednikom Putinom


Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer sastao se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim zvaničnicima u Moskvi, sa kojima je razgovarao o borbi protiv terorizma i drugim temama.

Generalno sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i predsednik Putin složili su se da je potrebno pojačati saradnju u borbi protiv terorizma. Shefer je takodje pokrenuo pitanje zaustavljanja širenja oružja za masovno uništenje. Putin je predložio zajedničku obuku specijalaca za suzbijanje trgovine narkoticima i jačanje agencija za borbu protiv te vrste kriminala. Ruski lider i njegov šef diplomatije rekli su Sheferu da je to ozbiljan problem u zemljama Centralne Azije koje se graniče sa Avganistanom, koji je izvor 90% opijuma na svetu. Uprkos razgovorima o saradnji, već neko vreme odnose Moskve i NATO-a obeležava izvesna tenzija.

Rusija sa zabrinutošću posmatra kako se taj savez postojano širi ka istoku, gde je uključio i tri baltičke zemlje koje su bile deo Sovjetskog Saveza. U razgovoru sa novinarima, generalni sekretar NATO-a nije pridavao veliki značaj toj zabrinutosti, rekavši da su nesuglasice nešto «što se ponekad dešava medju prijateljima». Pre dolaska u Moskvu, Shefer je najavio da planira da postavi pitanje krvavog suzbijanja demonstracija u Uzbekistanu prošlog meseca, što je Zapad oštro kritikovao dok Rusija tvrdi da je takva akcija vlasti bila opravdana. Takodje postoje nesuglasice u vezi ratifikacije Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, koji ograničava broj vojnika i oružja u različitim delovima kontinenta.

XS
SM
MD
LG