Linkovi

San Antonio osvojio treću titulu NBA šampiona u posljednjih sedam godina


Kada se odlučivalo o tituli, Tim Dankan i Sparsi iz San Antonija dokazali su još jednom, treći put u posljednjih sedam godina da zaslužuju naslov prvaka najjače košarkaške lige na svijetu.

Dankan je najlošiju finalnu seriju doigravanja u karijeri, krunisao fenomenalnom partijom, posebno u drugom poluvremenu. Odlično su još jednom igrali i Manu Đinobili i Robert Ori. Poražen je, u sedmoj utakmici serije, prošlogodišnji šampion - Pistonsi iz Detroita 81-74.

Dankan je ubacio 25 poena uz 11 skokova, a Đinobili 23, uz nekoliko odlučujućih poena i asistencija.

Odluka je pla u posljednjoj četrvrtini (na kraju tri perioda rezultat bio izjednačen 57-57).

Polovinom posljednje etape, Bouven je pogodio za tri na pas udvojenog Dankana, potom je u gotovo identičnoj situaciji trojku ubacio i Đinobili povećavši prednost domaćina na 67-61. Detroit je smanjio na 4 razlike da bi Dankan sa poludistance sa 2 i Đinobili novom trojkom doveli Sparse na 72-65, 2:57 do kraja.

U posljednji minut ušlo se sa 73-68. Đinobili je još jednim ulazom povećao na 75-68 i Pistonsi se više nisu mogli oporaviti.

Trener Pistonsa Leri Braun, čiji će nastavak trenerske karijere zavisiti od uspješnog oporavka na klinici Mejo koji počinje već naredne sedmice, rekao je da je "u spektakularnom finalu pobijedio bolji tim" i da je - bez obzira na poraz - "ponosan na svoje momke".

Na pitanje da li je sinoć posljednji put izveo neku od NBA ekipa na teren, Leri Braun je rekao da bi "u idealnim uslovima već naredne sedmice obavijestio DŽoa Dumarsa o planovima za budućnost, ali da ne zna da li će mu zdravlje dozvoliti da se vrati".

"Ako se vratim košarci, biće to zbog pravog razloga. Ako ne - posvetiću više vremena porodici", rekao je Braun.

Trener Greg Popović je tako ušao u klub osvajača najmanje tri NBA trofeja, dok se Tim Dankan pridružio maloj grupi NBA megazvijezda (DŽordan, Medžik i Šek) - trostrukih MVP-ja finala NBA lige. Robert Ori je osviojio šesti šampionski prsten.

Sparsi nisu dinastija, ali njihova konstantan šamiponski kalibar svake godine ovjerava zaostavštinu koju će istorija košarke zacijelo znati da poštuje.

XS
SM
MD
LG