Linkovi

Ministri inostranih poslova G-8 započeli razgovore o širokom spektru međunarodnih pitanja


Njihov zadatak je da usvoje zajednički pristup u pogledu problema koji će biti na dnevnom redu samita lidera Grupe-8 idućeg meseca u Škotskoj. Razgovori u Londonu biće sveobuhvatni, od pitanja Avganistana do aktuelne situacije u vezi sa spornim nuklearnim programom Severne Koreje. Domaćin sastanka je britanski sekretar za spoljen poslove Džek Stro, koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio posebnu zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Zimbabveu i poteza predsednika Roberta Mugabea:

“U ime britanske vlade želim da izrazim uverenje da je sada velika odgovornost na liderima afričkih zemalja da prestanu da zanemaruju ono što se događa u Zimbabveu. Ako je i deo vesti koje stižu odatle tačan, a smatramo da uglavnom jeste, tamošnja situacija zaslužuje međunarodnu pažnju i nijedna vlada koja se zalaže za ljudska prava i demokratiju ne bi smela da dozvoli da se takve stvari događaju na očigled svih.”

Osvrćući se na pitanje Bliskog Istoka, odnosno predstojećeg izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze, američki državni sekretar Kondoliza Rajs ukazala je na potrebu preduzimanja svih potrebnih mera kako ne bi došlo do nasilja koje bi moglo da ugrozi planiranu evakuaciju.

“Palestinci, države u regionu i međunarodna zajednica dužne su da jasno predoče da terorizam neće biti tolerisan”.

Kada se radi o iranskim nuklearnom programu, američki državni sekretar je rekla da Vašington čvrsto stoji iza evropskih nastojanja da se Iran ubedi da prekine sve aktivnosti na obogaćivanju uranijuma.

“Mi smatramo da Iran treba da iskoristi priliku koju mu pruža “evropska trojka” i dokaže međunarodnoj zajednici da je spreman da ispuni svoje međunarodne obaveze i da neće pokušavati, pod izgovorom da se radi o mirnodopskom nuklearnom programu, da razvije prgoram za proizvodnju nuklearnog oružja”.

Teheran je sa svoje strane saopštio da je proces obogaćivanja uranijuma i dalje zamrznut. Pregovori Irana sa Francuskom, Nemačkom i Britanijom biće nastavljeni idućeg meseca.

XS
SM
MD
LG