Linkovi

Toni Bler izjavio da u Evropskoj uniji postoji kriza upravljanja i da unija mora da se reformiše


Bler je izložio program britanskog predsedništva Unije, koje London preuzima sledeće nedelje.

Poruka britanskog lidera bila je da Evropska unija mora da se izmeni ukoliko želi da funkcioniše efikasno i da preživi. U svom govoru u Evropskom parlamentu, Bler je rekao da Evropljani sagledavaju potrebu za promenom bolje od svojih političara. U EU je u toku debata o tome kako da se prevazidje kriza nastala posle odbacivanja predloga evropskog ustava u Francuskoj i Holandiji i neuspeha prošlonedeljnog samita o dugoročnom budžetu unije.

«U svakoj krizi stvara se i nova mogućnost. Tu je sada i prilika za EU ukoliko imamo hrabrosti da je iskoristimo.»

Za britanskog premijera, to pitanje je važnije od ustava ili budžeta. Evropa, prema njegovom mišljenju, mora da se prilagodi novim vremenima kako bi bila konkurentna na svetskim tržištima - ne samo su odnosu na SAD, već i na nove sile - Kinu i Indiju. Francuska i Nemačka kao i neke druge zemlje optužuju Blera da želi da uništi evropski model socijalnog blagostanja i nametne neograničeni kapitalizam širom kontinenta. Njegovi kritičari ističu da Bler želi da Evropska unija bude samo veliko zajedničko tržište i da nije zainteresovan za tešnju političku integraciju. Britanski premijer odgovara da te kritike nisu pravične i dodaje da njegov cilj nije da se unište evropski socijalni model, opterećen regulativom, već da se on izmeni.

«Kakav je to socijalni model u kojem ima 20 miliona nezaposlenih širom Evrope? Cilj našeg socijalnog modela trebalo bi da bude poboljšanje naše sposobnosti da se takmičimo na tržištima, da pomognemo našim narodima da se suoče sa globalizacijom, da prihvate nove mogućnosti koje ona nudi, a izbegnu njene opasnosti.»

U svom izlaganju Bler se takodje založio za nastavak prijema novih zemalja u članstvo Unije. Britanski premijer je pozvao Evropljane da ne smatraju proširenje Unije za opasnost, već, da ga vide kao "istorijsku priliku". On je takodje pružio uveravanja da će EU ispoštovati obaveze o pokretanju pregovora o članstvu sa Turskom i Hrvatskom. Bler je naglasio da je proširenje «istorijska prilika da se izgradi još moćnija Evropa». «U protivnom», naglasio je britanski premijer, Evropa bi bila više stešnjena i izolovana što ne bi bilo spojivo sa evropskom idejom, već bi predstavljalo nacionalizam i mržnju prema svemu stranom.»

XS
SM
MD
LG