Linkovi

Crna Gora: Vlast za, opozicija protiv referenduma o nezavisnosti


Ideja EU bila je da se na tri godine odloži nastojanje Crne Gore da postane potpuno nezavisna država. U Vašingtonu je ove sedmice boravio Miodrag Vlahović, crnogorski ministar inostranih poslova, koji je govorio o želji vldadajuće koalicije da se odvoji od Srbije, o čemu je izveštaj pripremila novinarka Glasa Amerike Margaret Bešir.

Ministar Vlahović kaže da će, nakon dva odlaganja, Crna Gora 2006. održati referendum o nezavisnosti.

“Došli smo u situaciju da je Crna Gora rešena, a ja to ovde potvrđujem, da održi referndum u proleće sledeće godine.”

Ipak, on ukazuje da je međunarodna zajednica, odnosno EU, zatražila da se referendum ponovo odloži, kako se ne bi podudario sa eventualnim rešavanjem konačnog statusa Kosova. Ministar Vlahović je naglasio da Crna Gora veruje da nema opravdanja za ponovno odlaganje referenduma.

“Kakav god da bude rezultat u Crnoj Gori, to neće, niti može, da utiče na političku dinamiku na Kosovu. Hoće li Crna Gora postati nezavisna ili će se opredeliti za nešto drugo, to neće imati uticaja na Kosovo.”

Dok je vladajuća koalicija ressena da Crnu Goru povede u nezavisnost, protivnici te ideje zagovaraju da Crna Goga ostane u zajednicckoj državi. Među njima je i Andrija Mandić, predsednik Srpske narodne stranke, koji kazze da je stvarnost u Crnoj Gori drugaccija od one koju u inostranstvu prikazuje minister Vlahovich.

Podgorički Centar za demokratiju i ljudska prava objavio je rezultate istraživanja javnosti, obavljenog prošlog meseca na uzorku od hiljadu ispitanika, koji ukazuju da je 40% stanovništva Crne Gore ZA nezavisnost, dok je 36% PROTIV. Preostalih 10% ispitanika je izjavilo da neće izaći na referendum, dok je 13% neopredeljeno.

Martin Slecinger, direktor Istočnoevropskih studija u Vudro Vilson centru, ovde u Vašingtonu, objašnjava da je Srbija protiv razbijanja državne zajednice, zato što veruje da to može omesti ulazak u EU.

“U Srbiji živi oko 8 ili 9 miliona, dok u Crnoj Gori ima oko 700 hiljada stanovnika. To je kao da rep masse psom, umesto pas repom. Verujem da je zvaničan stav da se (referendum) odloži i da u skladu sa stavom EU u Evropsku zajednicu uđe zajedno.”

EU je stala na stanovište da Srbija i Crna Gora treba da ostanu zajedno, ukazujući da će tako brže ostvariti integraciju sa Evropom. Martin Slecinger naglašava da je Evropa takav stav zauzela iz straha od dalje nestabilnsoti u regionu. Odnosi između dve članice su nedavno dodatno zategnuti, possto je srpski premijer Vojislav Koštunica podneo EU spisak Crnogoraca koji žive u Srbiji, a za koje on smatra da im treba dati pravo glasa na referendumu o nezavisnosti. Ministar Vlahović je to opisao kao srpsko mešanje i ukazao je da to nije u skladu sa ustavnom poveljom.

“Gradjani država članica jednaki su u svim pravima osim i isključivo u glasačkom pravu. Tako građani Srbije glasaju u Srbiji, dok građani Crne Gore to pravo ispunjavaju samo na teritoriji Crne Gore.”

Andrija Mandić smatra da je to način da se da Crnogorci, koji žive van Crne Gore, spreče da učestvuju na referendumu. U medjuvremenu, Ministar Vlahović je ukazao u Vassingtonu da je vlada u Podgorici spremna da sarađuje sa međunarodnom zajednicom i opozicijom u Crnoj Gori, kako bi se stvorili uslovi da Crnogorci sami odlučuju o svojoj sudbini.

XS
SM
MD
LG