Linkovi

Prema najavama iz srpskog pravosuđa uskoro bi se moglo očekivati da budu podignute optužnice za ratne zločine počinjene u Srebrenici


Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da bi u julu mogla da bude završena istraga i zatim da se podignu optužnice protiv pripadnika paravojne formacije »Škorpioni« za ubistvo šestorice Muslimana u Srebrenici. Pripadniku te grupe Bogdanu Davidoviću koji je uhapšen u Vukovaru sudiće se u Hrvatskoj jer je državljanin te zemlje, a srpsko Tužilaštvo će hrvatskom pravosuđu, prema najavi tužioca Vukčevića, dostaviti sve spise i dokaze.

Optužnice će biti pokušaj pravosuđa da, između ostalog i, srpskoj javnosti dokaže da su u Srebrenici počinjeni zločini, a Helsišnki odbor za ljudska prava u Srbiji izdao je zbornik tekstova »Srebrenica–od poricanja do priznanja« kojim takođe želi da posdstakne priču o tome šta se zaista desilo u Srebrenici.

Predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko tim povodom kaže da se iz zbornika pored dominantnog stava poricanja tog događaja u Srebrenici, vidi da je u Srbiji bila nekolicina ljudi i i grupa koje su pravovremeno i na pravi način reagovali na taj zločin. Na obeležavanje desetogodišnjice zločina u Srebrenicu će otići predsednik Srbije Boris Tadić koji je izjavio da u taj grad ide jer se tamo desio ratni zločin koji su počinili neki njegovi sunarodnici i jer želi da pokaže kako Srbija iskazuje svoj odnos prema ratnim zločincima i da kao predsednik Srbije želi da oda poštu nevinim žrtvama.

A Izvršno veće Vojvodine uputilo je zvaničnu inicijativu Vladi Srbije da se 11. jul kad se obeležava deseta godišnjica masakra u Srebrenici proglasi za Dan žalosti u Srbiji.

XS
SM
MD
LG