Linkovi

Senator Mekejn je samo jedan od nekoliko republikanaca koji razmišljaju o predsedničkoj nominaciji


Prošlo je svega pet meseci otkako je predsednik Buš položio zakletvu za svoj drugi predsednički mandat. Ipak, verovali ili ne, političari dve vodeće američke stranke već razmišljaju o tome da li da se bore za stranačku nominaciju za predsedničke izbore 2008.

Ne tako davno potencijalni predsednički kandidati objavljivali su nameru da se bore za Belu kuću u istoj godini u kojoj su se izbori i održavali. Demokrata Džon Kenedi je, na primer, svoju pobedničku predsedničku kampanju ozvaničio u januaru 1960, porazivši republikanca Ričarda Niksona na izborima jedanaest meseci kasnije. Međutim, današnji kandidati svoje namere objavljuju čak godinu, dve dana pre održavanja samih izbora.

Demokratski senator Džo Bajden razmišljao je o predsedničkoj nominaciji još uoči prošlih izbora. Međutim, odustao je zbog toga što je kasnio sa početkom prikupljanja sredstava za finansiranje svoje izborne kampanje. Bajden je ovog puta prvi koji je obelodanio da namerava da se takmiči za Belu kuću 2008. godine. On je to objavio u nedavnom intervjuu za televizijsku mrežu CBS.

“Moram da saopštim odluku do kraja ove godine - da li ću se kandidovati ili ne. Kako sada stoje stvari moja namera je da tražim nominaciju”.

Drugi potencijalni kandidati drže se tradicionalnijih vremenskih odrednica. Republikanski senator iz Arizone, Džon Mekejn, koji je bio protivkandidat predsedniku Bušu za stranačku nominaciju 2000. godine, izjavio je da će sačekati kongresne izbore 2006. pre nego što bude odlučio da li će se ponovo boriti za nominaciju Republikanske stranke. On je o tome govorio u intervjuu za mrežu NBC:

“Ne radi se o tome da li bi želeo da budem predsednik ili ne. Pitanje je da li želim da uđem u trku. Za sada nemam jasnu predstavu o tome, stoga ću sačekati godinu-dve pre nego što donesem odluku”.

Senator Mekejn je samo jedan od nekoliko republikanaca koji razmišljaju o predsedničkoj nominaciji. Među njima su i senatori Bil Frist iz Tenesija, Čak Hejgel iz Nebraske, Džordž Alen iz Virdžinije i Sem Braunbek iz Kanzasa. Bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani i guverner Masačuzetsa, Mit Romni, su takođe nagovestili svoje interesovanje. Po mišljenju analitičara, poput Patrika Bašama iz Instituta Kejto, pomenute ambicije među republikancima mogle bi da komplikuju politički program predsednika Buša do kraja njegovog mandata.

“Senatori kao što je Mekejn nastojaće da budu lojalni predsedniku kada im to odgovara, ali će takođe pokušati da pokažu da umeju da budu i nezavisni”.

Borba za stranačku nominaciju biće istao tako žestoka među opozicionim demokratama. Pored senatora Bajdena, interes su pokazali još senator Hilari Klinton iz države Njujork, senator Džon Keri iz Masačusetsa i Evan Baj iz Indijane. Potencijalni kandidati su i bivši senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, guverner Nju Meksika Bil Ričardson, guverner Ajove Tom Vilsek i guverner Virdžinije, Mark Vorner.

Najnovije ankete ukazuju da je rani favorit Hilari Klinton, koja već uveliko prikuplja sredstva za reizbor za mesto u Senatu iduće godine. Međutim, analitičari upozoravaju da ispitavanja javnog mnjenja tri godine pred izbore nisu uvek i pouzdana. Oni podsećaju da relativno anonimni predsednički kandidati kao što su bili Džimi Karter i Bil Klinton mogu da dođu do izražaja tek kasnije, bliže datumu održavanja izbora.

XS
SM
MD
LG