Linkovi

Toni Bler smatra da je pogrešno to što se 40% budžeta EU troši na poljoprivredne subvencije


Britanski premijer Toni Bler izjavio je da EU mora da reformiše svoj složeni i skup program poljoprivrednih subvencija, poznat pod nazivom «zajednička poljoprivredna politika», objašnjavajući da taj program služi kao trgovinska barijera koja sprečava uvoz robe iz siromašnih zemalja.

Premijer Toni Bler nagovestio je da bi njegova zemlja mogla da odustane od svog godišnjeg obeštećenja od 5,5 milijardi dolara iz budžeta EU ako se ukupne finansije tog bloka ponovo razmotre i revidiraju. Medjutim, malo je verovatno da će se to dogoditi u skoroj budućnosti. Zemlje poput Francuske, čiji poljoprivrednici uživaju velike koristi od subvencija, obećale su da će očuvati taj program. Govoreći u Donjem domu parlamenta, Bler se ponovo založio za finansijske reforme EU. Medjutim, njegov argument ovog puta nije bio da se pokuša rešenje pitanja povraćaja novca Britaniji, nego potreba da se tržišta otvore za robu proizvedenu u najsiromašnijim zemljama sveta, od kojih su većina afričke države.

«Mislim da je važno da jasno stavimo na znanje da reforma «zajedničke poljoprivredne politike» nije samo u interesu Evrope, nego i u interesu najsiromašnijih delova sveta, koji žele da se reše subvencija za izvoz poljoprivrednih proizvoda u bogatije delove sveta, kako bi njihove ekonomije mogle da napreduju. Zato mislim da je ne samo važno, relevantno i ispravno za EU da promeni svoju poljoprivrednu politiku, nego je to ključni element ostvarivanja poštenog dogovora za najsiromašnije zemlje sveta.»

Britanija 1. jula preuzima rotirajuće predsedništvo EU. Bler priznaje da će biti teško ali ne i nemoguće postići dogovor o budžetu dok njegova zemlja bude zauzimala taj uticajni položaj. Većina Britanaca, bez obzira na politička ubedjenja, veruje da bi premijer trebalo da postigne novi dogovor o povlasticama za Britaniju u širem kontekstu budžetskih reformi EU. Nova anketa kojom je obuhvaćeno više od 2,000 gradjana pokazala je da 57% Britanaca podržava Blerov stav po pitanju obeštećenja i reforme budžeta.

XS
SM
MD
LG