Linkovi

Džo Bajden apelovao na predsednika Buša da izmeni politiku u Iraku


Vodeći demokrata u senatskom odboru za spoljnopolitičke odnose, Džo Bajden, apelovao je na predsednika Buša da izmeni politiku u Iraku, upozorivši da bi, u protivnom, nacionalna bezbednost SAD mogla da bude ugrožena.

Senator Bajden je izneo to upozorenje u vašingtonskom institutu «Brukings», dva dana pošto je objavio da namerava se takmiči na predsedničkim izborima 2008. godine. Navodeći rezultate nedavnih ispitivanja javnog mnjenja, prema kojima podrška Amerikanaca ratu u Iraku opada, senator Bajden je rekao da je predsednik Buš davao pogrešne izjave o Iraku i da je prerano proglasio pobedu u toj zemlji, dok cena američkog angažovanja i dalje raste, kako u dolarima, tako i u ljudskim životima.

«Jaz izmedju retorike administracije i stvarnog stanja na terenu u Iraku stvorio je i pravi procep u pogledu kredibiliteta. A u centru tog procepa nalazi se 139 hiljada američkih vojnika u Iraku, od kojih neki služe već svoju treću turu.»

Bajden je pozvao predsednika Buša da izmeni politiku prema Iraku, ali nije podržao povlačenje američkih snaga iz te zemlje, rekavši da bi to otvorilo vrata teroristima koji bi stekli bezbedno utočište u Iraku, da bi ugrozilo umerene političke snage u regionu i nanelo štetu kredibilitetu SAD i američkim bezbednosnim interesima. Bajden je pozvao američkog predsednika da jasno kaže Amerikancima kakvi su američki ciljevi u Iraku i kako namerava da ih ostvari.

«Administracija bi trebalo da, zajedno sa Konrgresom, postavi odredjena merila i definiše ciljeve u ključnim oblastima - bezbednosti, upravi i politici, obnovi i njenom finansiranju. Smatram da bi Kongres trebalo da energično insistira na svom pravu nadzora i da zahteva od administracije izveštaje o ostvarivanju pomenutih ciljeva, koji bi bili podnošeni na javnim pretresima - svakog meseca.»

Senator Bajden, koji se vratio iz svoje pete posete Iraku, ranije ovog meseca, takodje je pozvao administraciju da izvrši snažniji pritisak na saveznike kako bi se više angažovali u bezbednosnim i nastojanjima obnove u Iraku. On je predložio da američki funkcioneri, koji učestvuju na medjunarodnoj donatorskoj konferenciji o Iraku u Briselu, predlože stvaranje kontakt grupe koja bi pomogla da se poveća pomoć Iraku i da se spreče destabilizujuće akcije zemalja kao što su Iran i Sirija.

«To bi predstavljalo mehanizam koji bi drugim zemljama omogućio da deluju u skladu sa sopstvenim interesima, a da istovremeno preuzmu aktivniju ulogu u pružanju pomoći i da to predstave na adekvatan način svojim skeptično raspoloženim gradjanima. To bi takodje bio koristan mehanizam za iračke političke lidere kojima je potreban izgovor medjunarodnog pritiska kako bi opravdali veoma teške odluke koje moraju da predstave svojoj javnosti.»

Senator Bajden je nudio slične predloge i u prošlosti. I mada je na početku svog izlaganja naveo da ono nema političku namenu, njegov govor je ipak privukao veliku pažnju zbog njegovog saopštenja ranije ove nedelje, da će se boriti za predsedničku nominaciju demokratske stranke na izborima 2008. godine.

XS
SM
MD
LG