Linkovi

Irak će dobiti pomoć ali mora da poveća ulogu maninskih sunita u obnovi zemlje


Visoki funkcioneri iz više od 80 zemalja i organizacija sastaju se u Briselu radi prikupljanja podrške izabranoj iračkoj vladi u njenim nastojanjima da obezbedi i obnovi zemlju. Zvaničnici takodje pozivaju Bagdad da u svemu tome osigura ulogu za manjinske iračke sunite. Evropska unija i Sjedinjene Države su domaćini konferencije čiji cilj je, prema rečima državnog sekretara Kondolize Rajs, izgradnja novog medjunarodnog partnerstva za Irak:

”Hrabri irački narod traži od nas da stanemo uz njega i on zaslužuje našu punu podršku. Stoga danas u Briselu počinjemo nove razgovore izmedju medjunarodne zajednice i demokratske vlade slobodnog Iraka. To partnerstvo pružiće podršku iračkoj vladi na tri važna fronta: političkoj reformi, ekonomskoj rekonstrukciji i jačanju bezbednosti i vladavine zakona.“

Kondoliza Rajs je izjavila da i Irak ima obavezu da poboljša bezbednost, liberalizuje ekonomiju, a posebno, da se otvori za sve činioce iračkog društva koji odbacuju nasilje. Ovo poslednje se odnosilo na sunitske Arape koji čine oko 20 odsto stanovništva i koji su uglavnom bojkotovali januarske izbore. Sunitski Arapi takodje čine okosnicu uporne pobune.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan izjavio je da rekonstrukcija Iraka mora da bude uspešna i pozvao različite etničke i verske grupe da pruže jedne drugima ruku:

”Iračani moraju da zajednički izrade nacrt novog ustava, u jednom sveobuhvatnom, kooperativnom i transparentnom procesu, koji će uzeti u obzir zahteve svih grupa. Postizanje konsenzusa o novom ustavu zahtevaće kompromise, ali smo već videli da su kompromisi mogući i da donose rezultate.“

Anan je rekao da bez učešća svih grupa ni jedno nastojanje da se poboljša bezbednost u Iraku verovatno neće doneti trajnije rezultate. Telo kome je poverena izrada nacrta novog ustava do sredine avgusta pristalo je da u svoje redove uključi dodatan broj sunita. U nacrtu deklaracije, razdeljenom delegatima, pozivaju se Irak i njegovi susedi da saradjuju u obezbedjivanju granica. Kondoliza Rajs je izjavila da Sirija ima u tome jednu od glavnih uloga:

”Svi prihvatamo svoje obaveze da pomognemo Iraku u ispunjavanju obećanja o demokratskom preobražaju. Irački susedi, a posebno Sirija, moraju da osiguraju svoje granice od onih koji nastoje da unište irački progres. A sve zemlje moraju da pošalju materijalnu podršku koju su obećale vladi Iraka.“

Irački premijer Ibrahim al-Džafari, izjavio je uz pomoć tumača kako je od hitne važnosti da irački susedi spreče infiltraciju pobunjenika u Irak:

”Terorizam ne poštuje granice,“ rekao je Džafari. ”Terorizam je nešto što pogadja čitavo ljudsko biće i neprijatelj je svih nas. Moramo da radimo zajedno kako bismo mu stali na put. Nije dovoljna samo verbalna osuda. Moramo da odemo korak dalje i primenimo mere i mehanizme kako bismo osigurali poštovanje ljudskog života i to da Irak postane stabilan i napredan,“ rekao je irački premijer.

Džafari bi želeo da medjunarodna zajednica pomogne njegovoj vladi u borbi protiv pobunjenika tako što bi obučavala iračke snage bezbednosti i ponudila ekspertizu u uvodjenju vladavine zakona u Iraku. Ali diplomate kažu da je nedostatak bezbednosti u toj zemlji i dalje najveća prepreka na putu ka njenoj obnovi, jer odbija preko potrebne strane investitore.

XS
SM
MD
LG