Linkovi

Bajden: Ako ne izruči Mladića, Srbiju Evropa nikad neće u potpunosti prihvatiti


Uticajni američki senator Džozef Bajden, jedan od ko-sponzora rezolucije o Srebrenici, rekao je da Srbija ukoliko ne izruči generala Mladića Hagu ne računa na evropsku integraciju.

Bajden kaže da se nada da će Beograd ipak uskoro uhvatiti i izručiti Ratka Mladića.


"Davno se to moralo već dogoditi. Bez toga, Srbija nikada neće biti u potpunosti prihvaćena u Evropu", rekao je Bajden.

Kao predlagač senatske rezolucije o Srebrenici Bajden kaže da je reč o izuzetno važnom dokumentu.

“Važno je da se ne zaboravi. Ako se sećate, ja sam bio među onima koji su se žestoko borili da se Amerika uključi u rešavanje problema Balkana, i bio sam uporan u zahtevu da se javno sudi svima koji su počinili ta zlodela i genocid. Stoga smatram da je izuzetno važno za bosanski narod da ne zaboravi što se može dogoditi kada su ljudi pod manipulacijom jednog genocidnog lidera kakav je Slobodan Milošević. Eto zato sam stao iza Rezolucije o Srebrenici, i molim Boga da se to više nikada ne dogodi. Tišina... šutnja, najbolji su saveznici zločina”, rekao je Bajden.

Senator koji je pre nekoliko dana objavio da će se ispred demokratske stranke kandidovati na predsedničkim izborima 2008. godine, u govoru koji je održao na vašingtonskom Brukingsovom institutu, oštro je kritikovao politiku predsednika Buša prema Iraku, rekavši kako “retorika administracije ne odgovara situaciji na terenu” i kako je pogrešnim i ishitrenim postupcima predsednik Buš stvorio situaciju “u kojoj Amerika gubi i ljudske živote i novac”.

Bajden je ipak upozorio na opasnost povlačenja trupa u ovom trenutku “jer bi to otvorilo vrata za stvaranje terorističkog raja koji bi ugrozio nastojanja umerenih lidera u regionu”.

Senator je pozvao predsjednika Buša da javnosti predoči “koliki je ulog u Iraku, kakvi su planovi administarcije i kako misli da ih realizuje”.

Demokratski senator takođe je pozvao Bušovu administarciju da se na donatorskoj konferenciji za Irak založi za formiranje kontakt grupe čiji bi zadatak bio da prikupi sredstva za rekonstrukciju.

XS
SM
MD
LG