Linkovi

Savjet Evrope usvojio rezoluciju o Kosovu


Usvojena rezolucija Savjeta Evrope o Kosovu iskazuje zabrinutost opštim prilikama, koje karakterišu etničke tenzije i neadekvatna zaštita manjina. Budućnost Kosova se vidi kao reziultata dogovora Beograda i Prištine, postignutog uz učešće i pod pritiskom medjunarodne zajednice.

Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Mariane Tric iz redova njemačkih Zelenih, čiji je izvještaj bio osnova za rezoluciju, naglasila je da sadašnji nedefinisan status Kosova ima loš uticaj na političku stabilnost cijelog regiona - posebno u svjetlu zajedničke želje za što skorijim evropskim integracijama i ekonomskom stabilnošću.

Medjutim, tvrdi Marianne Tritz, a potrvdjuje i rezolucija, saraddnja pozicija zainteresovanih strana je do kraja polarizovana, bez naznaka da bi moglo doći do kompromisa. Zato se naglašava važnost istinskog dijaloga Beograda i Prištine, koji mora voditi rješenju prihvatljivom za obje strane, što pretpostavlja i njihove "odredjene koncesije".

U svom obraćanju Parlamentarnoj skupštini, Zoran Šami je ukazao da je za SCG Kosovo "težak problem"- od 1999. godine, naglašava Šami, Kosovo je napustilo više od 230 hiljada Srba o ostalih "ne-Albanaca", ubijeno i nestalo preko 3 hiljade ljudi, spaljeno i porušeno 146 crkava i manastira...On naglašava da danas Srbi i brojni Albanci na Kosovu žive u getoima, u strahu, što naglašava da ostvarivanje standarda znači ostvarivanje prava na život.

Političko rješenje kosovskog pitanja treba doći kao rezultat dijaloga Beograda i Prištine, za koji postoji otvoreni poziv Beograda, dijaloga koji bi se vodio uz pomoć medjunarodne zajednice. On podsjeća da sličnih problema ima širom svijeta i da bi pravljenje presadana značilo "otvaranje Pandorine kutije".

"Ovo ističem zbog toga što neki misle da se problem Kosova može rešiti tretiranjem Kosova kao nezavisne države, zaboravljajući pri tom da je prekrajanje granica ne samo suprotno osnovnim medjunarodnim dokumentima, nego i opasan poduhvat koji, sasvim sigurno, narušava globalne integracione procese".

Sa druge strane, neki od učesnika rasprave su, poput Xhevdet Nasufija iz Makedonije, pobijali utemeljenost u političkoj terminologiji pojma "više od autonoije, manje od nezavisnosti", kao i "uslovna nezavisnost". On tvrdi- "nezavisnosti ima ili je nema".

U svakom slučaju, naglašava Rezolucija,Savjet Evrope u rješavanju kosovskog problema mora imati zapaženu ulogu, čime se poziva na dosadašnji značaj te organizacije u jačanju demokratije, vladavina zakona i poštovanja ljudskih prava u "mladim demokratijama".

Angažovanje Savjeta bi bilo dvostruko- podrška dijaloguo budućem statusu i osiguranje da na Kosovu "uzmu korjena" demokratija, vladavina zakona, zaštita nacionalnih manjina i ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG