Linkovi

Pobunu u Iraku ne potpiruje ideologija, već novac i strani borci


General pukovnik Džon Vajns kaže da najnasilnije pobunjeničke grupe u Iraku čine strani džihadisti, koje ne oklevaju da plaćaju Iračane da napadaju svoje sugrađane.

“Verujemo da je pobuna motivisana uglavnom novcem. Improvizovana eksplozivna naprava može da se kupi za svega sto dolara”.

Te naprave su u stvari improvizovane nagazne mine koje su često postavljaju na putu, na pijaci ili u nekom vozilu.

“Otkrili smo da napadi na koalicione snage mogu da se kupe za novac. U nekim slučajevima 150 dolara je dovoljno da bi neko u nekoj rupi postavio eksplozivnu napravu, minu ili dve-tri artiljerijske granate i detonator sa daljinskom komandom.”

General Vajns dodaje da su ti podaci dobijeni od uhapšenika.

“Kada uhapsimo umešane osobe one nam ponekad kažu koliko su tačno bile plaćene i zašto to čine. Razlog u velikom broju slučajeva nije ideološki. Napade na iračke kao i na koalicione snage plaćaju oni koji se nadaju da će ponovo zavladati.”

Po rečima generala Vajnsa, strani borci sačinjavaju malu ali opasnu grupu, koju pomažu neki elementi u Siriji, ubacujući svakog meseca u Irak između 75 i 150 pobunjenika.

Američki general ističe da nema dokaza da sirijska vlada podržava pobunu, ali on je ipak pozvao Damask da učini više za sprečavanje da se sirijska teritorija koristi u te svrhe. Strani borci, naveo je general Vajns, uglavnom stižu iz Sudana, Jemena, Saudijske Arabije i Egipta.

Prema njegovim rečima i druge grupe su angažovane u iračkoj pobuni, uključujući sunitske ekstremiste, elemente bivšeg režima Sadama Huseina i obične Iračane, koji jednostavno žele da sve strane snage napuste zemlju. Vajns je dalje rekao da je maj mesec bio najsmrtonosniji otkako su glavne borbe okončane pre dve godine, i da očekuje da će broj pobunjeničkih napada ostati isti u sledećih nekoliko meseci, sve dok proces izrade novog iračkog ustava ne bude okončan i odmah zatim budu održani novi izbori.

Američki general se ne slaže sa bilo kakvim smanjenjem broja američkih vojnika u Iraku, koji u ovom trenutku broje oko 135 hiljada. Ali on je izrazio nadu da će do izvesnog smanjenja doći već početkom iduće godine. On je rekao da će odluka o tome zavisiti od političke i vojne situacije u Iraku.

General Vajs je nazvao iznenadjujućim to što većina Iračana ne shvata da u njihovu zemlju ulaze stranci koji ubijaju nevine ljude u cilju zauzimanja vlasti. On je takođe rekao da su većina Amerikanaca postala ravnodušna prema ratu u Iraku, koji je nazvao ključnim za onemogućivanje novog terorističkog napada na američkom tlu.

XS
SM
MD
LG