Linkovi

Demokrate u Senatu ponovo blokirale potvrdu kandidature Džona Boltona


SAD već pet meseci nemaju svog ambasadora u Ujedinjenim Nacijama. Sinoć je Senat, u kome većinu imaju Republikanci, ponovo odbio da glasa o nominaciji Džona Boltona, koga je predsednik Buš kandidovao za taj položaj.

Demokrate u američkom Senatu su po drugi put uspele da blokiraju imenovanje Džona Boltona za američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama. Za Boltonovu kandidaturu glasalo je 54 senatora dok je 38 bilo protiv. Medjutim da bi se odobrila procedura kojom se okončava debata o Boltonu i prelazi na samo glasanje bili su potrebni glasovi 60 članova Senata. Taktici odlaganja glasanja u prošlosti su pribegavale obe partije kada bi bile u manjini.

Demokrate su od Bele Kuće tražile dokumente u vezi Boltonovog rada u Stejt Departmentu. Kritičari kao što je Senator Džozef Bajden, Demokrata iz Delavera, dovode u pitanje Boltonov zahtev da dobije uvid u poverljive obaveštajne podatke dok se nalazio na položaju podsekretara za kontrolu naoružanja i medjunarodnu bezbednost, kao i odbijanje administracije da tražena dokumenta pruži na uvid Senatu.

«To što predsednik SAD kaže da, u ovom slučaju, ne veruje da su informacije koje tražimo relevantne za naše ispunjavanje ustavne dužnosti u najmanju ruku se može opisati kao drsko».

Bela Kuća je više puta odbacila zahtev za traženim podacima, uz obrazloženje da su već uloženi napori u razumnoj meri da se odgovori na zamerke Demokrata.
Predsednik Buš nominovao je Boltona za američkog ambasadora u UN u martu.

Posle pretresa u senatskom Odboru za spoljne poslove u aprilu, Demokrate su prošlog meseca uspešno blokirale glasanje o njegovoj nominaciji. Pre jučerašnjeg glasanja, predsednik Buš rekao je da je Džon Bolton najbolja osoba da predstavlja američke interese dok UN prolaze kroz, kako je rekao, «preko potrebne reforme»:

«Ujedinjenim Nacijama potrebne su reforme i mislio sam da ima smisla poslati jednog reformatora u tu organizaciju. UN su važna organizacija i mislim da će američki narod razumeti koliko je važno da se ona reformiše i postane odgovornija. Zato želimo više odgovornosti i transparentnosti a manje birokratije. A Džon Bolton će pomoći da se ispuni ta misija.»

Još nije izvesno šta bi mogao da bude sledeći potez u vezi Boltonove kandidature. Bela Kuća je odbila da kaže da li će predsednik Buš iskoristiti svoje posebno ovlašćenje koje bi mu omogućilo da imenuje Boltona na položaj u toku predstojeće pauze u zasedanju Kongresa.


XS
SM
MD
LG