Linkovi

Obeležavanje zločina u Srebrenici i dalje deli političare i javnost u Srbiji


Obeležavanje zločina u Srebrenici i izvinjenje porodicama nevinih žrtava i dalje deli političare i javnost u Srbiji.

Iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića saopšteno je da će on prisustvovati 11. jula obeležavanju desete godišnjice zločina u Srebrenici i da će tom prilikom odati poštu nevinim žrtvama.

A povodom najava udruženja članova porodica žrtava Srebrenice da se predsedniku Srbije zabrani dolazak a u slučaju da dođe ne garantuje bezbednost, član Izvršnog odbora Demokratske stranke Nenad Konstantinović izjavio je na konferenciji za novinare da bi bilo jako loše, ne samo za Srbiju nego i zemlje u regionu ako taj put predsednika Tadića ne bi mogao da se organizuje iz bezbednosnih razloga i države u regionu, a pre svih Srbija i Bosna i Hercegovina trebalo bi da se potrude da dođe do takve posete.

Polemike o osudi zločina u Srebrenici i dalje traju posle odustajanja Skupštine Srbije da to učini zajedničkom deklaracijom svih parlamentarnih stranaka.

Srpski ministar finansija i potpredsednik G17 Plus Mlađan Dinkić najavljuje da će ta partija nastaviti da insistira na takvoj deklaracije jer je nužno da deset godina posle zločina Srbija osudi taj akt i da G17 Plus neće predlagati svoju deklaraciju jer podržava predlog Demokratske stranke kojim se osuđuje zločin u Srebrenici.

Osuda zločina i suočavanje s prošlošću pretpostavke su bržeg priključivanja Srbije evropskim integracijama. Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Vatroslav Vekarić rekao je da Evropska unija bez Balkana ne može da bude stabilna i da je to stav koji se sve češće čuje u Briselu i koji mora da se zastupa i u Beogradu.

Pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Duško Lopandić smatra da je za Srbiju ključna druga polovina decenije, jer je očekuje prelazak iz procesa stabilizacije u predpristupni proces koji će verovatno trajati više godina.

XS
SM
MD
LG