Linkovi

Kondoliza Rajs na Bliskom Istoku: Menjamo politiku podrške stabilnosti na uštrb demokratije


U okviru, kako se navodi, važnog političkog govora koji je održala na američkom univerzitetu u Kairu, sekretar Rajs je pozvala lidere zemalja na Bliskom istoku da odbace strah i da prigrle slobodu za svoje stanovnike.

«Širom Bliskog istoka, strah od slobode izbora ne može više da bude opravdanje za nedostatak sloboda. Vreme je da se odbace izgovori, koji se daju kako bi se izbegli napori koje traži demokratija.»

Državni sekretar SAD Rajs je okupljenim vladinim zvaničnicima, akademicima i drugim gostima, kojih je bilo nekoliko stotina, rekla da je Amerika značajno izmenila svoju politiku prema tom regionu.

«Tokom proteklih 60 godina SAD su podržavale stabilnost u regionu Bliskog istoka na uštrb demokratije – a nismo postigli ni jedan od ta dva cilja. Sada preduzimamo drugačiji pravac. Pružamo podršku demokratskim nastojanjima svih ljudi.»

Rajsova je uputila poziv liderima Sirije i Irana da poslušaju svoje stanovništvo koje, kako je ukazala, priželjkuje demokratiju. Očigledno imajući na umu naoružane militantne grupe, poput Hamasa na palestinskim teritorijama i Hezbole u Libanu, američki državni sekretar je izjavila da demokratska društva ne mogu da funkcionišu ako određene grupe u njemu stoje jednom nogom u politici, a drugom u svetu terorizma. Gospođa Rajs je odala priznanje egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku, za podršku koju je pružio ustavnim promenama za omogućavanje višestranačkih izbora. Ona je, međutim, upozorila da Egipćani koji se zalažu za reforme moraju biti slobodni od nasilja i zastrašivanja.

«Predsednik Mubarak je otvorio vrata promenama. Sada egipatska vlada mora da ima poverenja u sopstveno stanovništvo. Sve nas zabrinjava budućnost egipatskih reformi, kada su miroljubivi borci za demokratiju izloženi nasilju. Mora doći dan kada će vladavina zakona zameniti vanredne dekrete i kada će nezavisno sudstvo zameniti nasumično pravosuđe.»

Državni sekretar Rajs je navela izbore u Iraku, na palestinskim teritorijama i u Saudijskoj Arabiji kao dokaze da su nade o demokratskim promenama zahvatile ceo region.

«Danas, širom Bliskog istoka, milioni građana iznose svoje želje za slobodom i demokratijom. Ti muškarci i žene pomeraju granice za koje se, pre samo godinu dana, mislilo da ih je nemoguće pomeriti. Oni pokazuju da su svi veliki moralni uspesi rezultati napora pojedinaca koji ne prihvataju da realnost današnjice mora biti i realnost sutrašnjice.»

Kondoliza Rajs je iznela kratak spisak demokratskih ciljeva, kako za pristalice demokratizacije tako i za vlade u regionu. Ona je naglasila da lideri moraju da prihvate vladavinu zakona, da odbace nasilje, da poštuju standarde slobodnih izbora i da na miran način prihvate njihove rezultate.

XS
SM
MD
LG