Linkovi

Intel najavio novi čip za bežične komunikacije


Najveći svetski proizvodjač kompjuterskih čipova - Intel - objavio je da je uspešno konstruisao novu vrstu kompjuterskog - takozvanog radio-čipa - koji može da komunicira sa različitim bežičnim mrežama.

Ova nova tehnologija je u skladu sa opštim trendom bežičnog povezivanja svih vrsta uredjaja u jedinstvenu mrežu. Intel bi želeo da novim čipom omogući vlasnicima kompjutera - naročito prenosnih - da se povezuju sa bilo kojom od postojećih i novih bežičnih mreža, kao što je Vajmaks tehnologija, koja tek dolazi. Možda najveća prednost biće to da će ovaj radio-čip moći da prima i šalje signale na daljini do 400 metara. Ali i druge prednosti nisu uopste za zanemarivanje.

Objedinjeni čip preuzeće posao nekoliko raznih komponenti, zauzimaće manje mesta i trošiti manje struje. Ovo poslednje je posebno važno zato što je uredjajima potrebno sve više energije, dok tehnologija baterija nije napredovala istom brzinom.

Dalje, novi radio-čip moći će da se proizvodi na postojećoj Intelovoj liniji za 90-nanometarsku tehnologiju, što obećava da će biti relativno jeftin. Intel je u novi čip ugradio novu generaciju bežične vaj-faj tehnologije nezgodnog imena 802.11n, za prenos informacija brzinom većom od 100 megabajta u sekundi. Sadašnja generacija te tehnologije 802.11g, omogućava prenos od maksimalno 54 megabajta u sekundi. Predvidja se da bi novi čip mogao da se pojavi na tržištu pre kraja iduće godine.

XS
SM
MD
LG