Linkovi

Uprkos koalicionoj ofanyivi, nasilje u Iraku ne jenjava


Prozivka oko 200 iračkih saobraćajnih policajaca u ponedjeljak Irbilu, na sjeveru Iraka, pretvorila se u tragediju, kada je obučen u istu uniformu, bombaš samoubica među okupljenima aktivirao eksploziv. 20 policajaca je poginulo.

Policija je bila na meti pobunjenika i u južnom Bagdadu.

Irački policajac kaže da ih je 50 pobunjenika napalo najprije granatama, a potom i automobilom bombom. Koalicione vlasti su objavile da su američke i iračke vladine snage osujetile odmetnike, ali da je 7 policiajaca ubijeno.

Automobil bomba i u Kirlkuku. Meta – vojni kontrolni punkt.

Najnoviji napadi su kako se vjeruje odgovor na koalicionu ofanzivu i dvije velike operacije protiv pobunjenika u provinciji Al Anbar, zapadno od Bagdada.

Hiljade američkih marinaca i iračkih vojnika raspoređeno je u blizini granice sa Sirijom, odakle kako kažu dolaze bombaši samoubice.

U artiljerijskom napadu, desetine zgrada su sravnjene sa zemljom. Ubijeno je i uhapšeno na desetine odmetnika. Otkrivene su mini fabrike bombi i ćelije za torturu, u kojima je nađeno četvoro Iračana vezanih u lance.

Iračani su istovremeno frustrirani bezbjednosnom situacijom. Neke lokalne vlasti stoga preduzimaju određene akcije. U Tikritu rodnom gradu Sadama Huseina, zabranjeno je saobraćanje vozilima bez suvozača. U Mosulu, zabranjeno je zatvaranje gepeka – u kojem bombaši samoubice nerijetko montiraju eksplozivne naprave.

XS
SM
MD
LG