Linkovi

Odsustvo učenika sa nastave je problem za škole širom sveta


Sent Edrjus, škola u blizini Dablina u Irskoj, došla je na ideju da u potpunosti izmeni dosadašnji način kontrole đačkog prisustva.

Često se kaže da je period proveden u školi, najbolji deo života. Školski dan obično počinje prozivkom, kako bi se videlo ko od đaka nije prisutan. Od početka naredne školske godine, škola Sent Endrjs uvodi biometričku prozivku. Svakoga jutra učenici će unositi svoju šifru i otisak prsta, čime će potvrditi svoje prisustvo u školi. '

'Ovakav vid identifikacije omogućava nastavnicima da više vremena provode sa učenicima'', rekao je Artur Godsil, uz naglasak da i učenicima sada ostaje više vremena za važnije stvari.

Sistem, takođe, omogućava školi da roditelje obavesti tekstualnom porukom ako se dete nije pojavilo u školi, tako da oni onda mogu da reaguju. Bezbednost u školama je sve veći problem, a novi sistem bi trebao da u tome pomogne. Ipak, ova inovacija izazvala je i negativne kritike onih koji smatraju da je neprimerena.

''Sistem ne skladišti otiske, već na osnovu otiska generiše matematičku šifru, koja je zaštićena i od nje se nemože povratnim procesom napraviti otisak.» ukazuje Džon Beket.

Ima jako puno interesovanja za novi sistem, pa upiti stižu čak od australijskih škola, koje žele da se pridruže biometrijskoj revoluciji.

XS
SM
MD
LG