Linkovi

Kondoliza Rajs podržala izraelski plan za povlačenje iz Pojasa Gaze


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, završila je dvodnevnu mirovnu misiju Jerusalimu i na Zapadnoj obali. Glavna tema razgovora je bio izraelski plan za povlačenje iz Pojasa Gaze. Kondoliza Rajs se posle subotnjeg razgovora sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom u Ramali, na Zapadnoj obali, u Jerusalimu sastala sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom. Posle razgovora je izjavila da su se oba lidera saglasila da koordinišu izraelsko povlačenje iz Gaze, koje bi trebalo da počne već za dva meseca.

”I izraelski i palestinski zvaničnici žele da obezbede da se razdvajanje obavi glatko, bez nasilja.“

Prema Šaronovom planu, iz Pojasa Gaze bi trebalo iseliti 21 jevrejsko naselje, odnosno, više od osam hiljada jevrejskih naseljenika. Na konferenciji za novinare u Jerusalimu, državni sekretar je rekla da bi povlačenje moglo da obezbedi uslove za nastavak sprovođenja međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok, takozvane ”Mape mira”.

”...ka ostvarenju vizije dve demokratske države, Izraela i Palestine, jedne pored druge, u miru i sigurnosti.“

Obe strane su se složile da sve kuće iseljenih izraelskih naseljenika budu srušene.

”Radi se o nešto više od 1200 kuća jevrejskih naseljenika, a Palestinaca ima milion i tri stotine hiljada, tako da mislim da bi taj prostor mogao bolje da se iskoristi.“

Plan je da se na raseljenom i raščišćenom prostoru podignu višespratnice, da bi se zadovoljile stambene potrebe velikog broja Palestinaca.

Premijer Šaron se složio da bi preseljenje moglo da ubrza mirovni proces, ali je naglasio da od Palestinaca zavisi da li će biti predani ostvarenju uslova, kao što su obećali, za ostvarenje Mape mira.

“Palestinci moraju da prekinu teror i nasilje i moraju da razoružaju terorističke organizacije, rekao je premijer Šaron.

Međutim palestinski lider Abas, bio je uzdržan rekavši da bi konfrontiranje sa ekstremistima moglo da dovede do građanskog rata. Izrael je sada u nedoumici da li je predsednik Abas u stanju da obezbedi uslove za mir, jer je nešto pre izlaganja Kondolize Rajs o planovima za mirno povlačenje, jedan pripadnik palestinskog Islamskog džihada, iz zasede u Gazi ubio jednog izraelskog vojnika i dvojicu ranio.

XS
SM
MD
LG