Linkovi

U Bagdadu novi samoubilački napad


Bombaš samoubica, aktivirao je eksploziv obavijen oko pojasa u restoranu u koji često dolaze pripadnici iračke policije i vojno osoblje.

Dok američke i iračke snage nastavljaju dve velike ofanzive, u napadu u prestonici poginule su najmanje 23 osobe. Restoran u kojem je izvršen napad nalazi se svega nekoliko stotina metara od dobro čuvane, takozvane Zelene zone, u kojoj su vladine zgrade i ambasade. Obezbeđenje tog dela grada je veoma jako zbog opasnosti od automobila bombi, ali je u ovom slučaju bombaš samoubica opasan eksplozivom jednostavno ušao u restoran pun vojnog i policijskog osoblja i aktivirao eksploziv. Od aprila kada je formirana iračka prelazna vlada, pobunjenici su ubili više od hiljadu ljudi, mahom u samoubilačkim napadima, a česte mete napada su upravo pripadnici policije i vojske. U međuvremenu, u toku su dve velike ofanzive iračkih i američkih snaga nazvane “Operacija koplje” - u blizini sirijske granice i ”Operacija bodež“ - severozapadno od Bagdada.. Pred početak Operacije ”Koplje“, brigadni general Donald Alston je rekao da je Sirija glavni izvor stranih boraca i oružja za pobunjenike u Iraku.

“Postoji istorija starih krijumčarskih pravaca, zbog koje je za ljude koji žele da uđu u Irak veliki izazov da pronađu te staze. U njihovom prebacivanju učestvuju pripadnici plemena koja žive uz granicu, koji pomažu stanim borcima da je pređu i da olakšaju snabdevanje. Problem poroznosti Sirijske granice je čini mi se najveći problem.“

Vojni zvaničnici kažu da u obe operacije učestvuje po hiljadu američkih i iračkih vojnika. Operacija koplje vodi se u provinciji Anbar, pretežno oko grada Karabile. Operacija bodež, skoncentrisana na region severozapadno od Bagdada, ima za cilj uništavanje pobunjeničkih logora za obuku. Vojni zvaničnici navode da je od početka operacija, ubijeno oko 60 i zarobljeno oko 100 pobunjenika.

XS
SM
MD
LG