Linkovi

Donald Anderson: Rešenje statusa Crne Gore neće imati veliki uticaj na budućnost Kosova


Britanski član delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Donald Anderson danas je ustvrdio da rješenje statusa Crne Gore neće imati veliki uticaj na budućnost Kosova."Ako bi bilo glasanje o nezavisnosti u Crnoj Gori ono ne bi moglo imati uticaja na Kosovo, ali mislim da je razuman stav da bi taj efekat bio marginalan", kazao je britanski član delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Donald Anderson "Vijestima". Prema njegovim riječima, Kosovo je za Srbiju daleko neuralgičnije, osjetljivije pitanje.

"Iako ne možemo nikako izolovati pitanje Crne Gore ono neće imati veliki uticaj na pitanje budućnosti Kosova", smatra Anderson.

On je ocijenio da je mišljenje Brisela u vezi sa crnogorskim referendumom donekle evoluiralo u relaksiraniji i uravnoteženiji stav koji u suštini kaže da građani Crne Gore treba da odluče o svojoj budućnosti.

"Mi ćemo se morati prilagoditi, zavisno od rezultata referenduma", kazao je Anderson.

A američki konzul u Crnoj Gori Hojt Brajan Ji smatra da narod Srbije i Crne Gore ne želi novu krizu i nestabilnost, već želi da se nađe demokratsko rješenje o njihovim budućim odnosima.

"Optimista sam i mislim da građani obje republike mogu naći rješenje problema u vezi sa odnosima Srbije i Crne Gore", kazao je Ji.

Prema njegovim riječima, narod Srbije i Crne Gore treba da donese odluku da li će odvojeno ili zajedno ići u projekat evroatlanstkih integracija.

"To ne treba da bude odluka Amerike ili nekog drugog međunarodnog faktora", kazao je Ji.

On smatra da je teško prognozirati da li bi eventualno odvajanje Crne Gore donijelo nestabilnost u regionu. "Lično smatram da promjene takve vrste ne bi donijele novu krizu", kazao je Ji.

XS
SM
MD
LG