Linkovi

Revitalizacija putničkog i vazdušnog saobraćaja u Americi


Prema Federalnoj upravi za vazdušnu plovidbu, SAD će uskoro zapasti u krizu putničkog vazdušnog saobraćaja.

Prema statistikama, 98 % avio putnika u SAD koriste samo 460 aerodroma, dok čak 70 % koristi samo 30 najvećih. U SAD postoji više od 5 hiljada aerodroma, koji opslužuju manje letelice i koji, najčešće, nisu dovoljno iskorišćeni. Sistem za avio prevoz malim letelicama, poznat pod skraćenicom SATS, koji su razvile NASA i Federalna uprava, trebalo bi da promeni takvo stanje. Ako je suditi prema probnom sistemu u Denvilu, u državi Virdžiniji, taj sistem obećava.

Sistem SATS koristi 4 nove tehnologije koje omogućavaju pilotima da sleću na male aerodrome, bez pomoći radara i kontrolora leta - samo uz pomoć kompjutera. Merion Blejkli, direktor Federalne uprave za vazdušnu plovidbu, veruje da će se novi sistem tek pokazati korisnim.

“Svesni smo da postojeći sistem kontrole avio-saobraćaja, posle određenog nivoa, neće moći da opsluži ovakvu vrstu saobraćaja”, ističe Blejkli.

Pored mogućnosti sletanja, sistem SATS omogućiće malim letelicama da lete u skoro svim vremenskim uslovima, danju ili noću. Ceo sistem je zamišljen tako da omogući direktne letove između malih aerodroma. Veoma mnogo Amerikanaca leti do velikih aerodorma, a onda se automobilom vozi do svog odredišta, bez obzira da li je u pitanju predgrađe ili čak susedni grad. Sistem SATS bi trebalo da eliminiše potrebu za tim dodatnim putovanjem. Ipak, cela stvari zavisi od toga hoće li sistem moći da se realizuje na takav način da cena karata bude prihvatljiva. To bi trebalo da se zna za 10 do 20 godina, kada sistem SITS počne da funkcioniše.

XS
SM
MD
LG