Linkovi

Više od četvrt veka u Kini je važila politika kojom su porodice ograničene na samo jedno dete


U kulturi gde se muška deca cene više od ženske, takva politika dovela je do poremećaja u ravnoteži polova pa sada na 100 devojčica u Kini dolazi 119 dečaka.

Medjutim kineska vlada sada želi da promeni tu situaciju i ohrabri Kineze da radjaju devojčice. Su Djin Ćin je raritet u ruralnoj Kini. Majka dve ćerke, bez sinova, i kaže da se zbog toga ne kaje. Da, želela je dečaka kao i svi ostali, ali to je stvar prošlosti. U današnje vreme, radjanje devojčica donosi neke prednosti porodici. U okviru novog programa, hiljade siromašnih porodica iz ruralnih oblasti dobija godišnji dečiji dodatak od oko 200 dolara ako imaju ćerke a nikada nisu imali sina. Cilj je da se promeni tradicionalna sklonost ka radjanju muške dece u Kini tako što se takoreći podiže vrednost devojčica. Projekat takodje nudi poslove sa odredjenim beneficijama samo za žene, kao i niže cene školovanja za devojčice čime se podstiče njihovo obrazovanje. Na časovima u školi uči se i poštovanje prema ženama.

Lin Čao Džin kaže da ju je porodica veoma loše tretirala kad joj se rodio mladji brat na koga je usmerena sva pažnja. Medjutim, u njenoj školi sada decu uče da je takvo ponašanje pogrešno, i učenici su očigledno savladali tu lekciju. Lokalne vlasti kažu da napreduju na programu podrške radjanju ženske dece ali da edukacija sporo napreduje u seoskim predelima gde porodice i dalje toliko žele sinove da milioni ljudi koji saznaju da čekaju devojčicu i dalje se opredeljuju za abortus. Kineska vlada sada ulaže svoje nade u čitav arsenal oružja ubedjivanja od finansijskih podsticaja do propagande.

Plakati i bilbordi objavljuju da je došlo vreme da se ukaže pažnja kineskim devojčicama. Kada kineski političari ovih dana obilaze decu, budite uvereni da će u prvom redu biti puno devojčica. Sve to obećava bolju budućnost za ćerke Su Djin Ćin, ali su je emocije ipak nadvladale kada je upitana kako se oseća što nikada nije imala sina. Možda tu ipak ima više kajanja nego što je ona spremna da prizna...

XS
SM
MD
LG