Linkovi

Kondoliza Rajs pozvala Izraelce i Palestince da koordinišu povlačenje iz Gaze


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs pokrenula je novu mirovnu misiju na Bliskom istoku. Planirano izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze je najvažnije pitanje na njenom dnevnom redu. Kondoliza Rajs pozvala je Izraelce i Palestince da koordinišu planirano povlačenje iz Gaze koje treba da počne za samo dva meseca. Po tom planu, Izrael će demontirati 21 naselje u pojasu Gaze i povući više od 8,000 jevrejskih naseljenika iz njihovih domova. Prva stanica na putu Kondolize Rajs bio je grad Ramala na Zapadnoj Oblai, gde je razmatrala takozvani plan o povlačenju iz Gaze sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom.

«Moramo da se fokusiramo na povlačenje izraelskih snaga iz Gaze kao najbolju priliku da se udahne novi život planu «mirovna mapa».

Medjunarodno podržani plan «mirovna map» ima za cilj okončanje više od četiri i po godine krvoprolića.

«Obe strane treba da urade svoj deo posla, da bi se povlačenje iz Gaze realizovalo u miru i redu, i zato je koordinacija u ovom trenutku apsolutno ključna.»

Kondoliza Rajs govorila je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mahmudom Abasom, koji je rekao da će Palestinska samouprava sprečiti napade ekstremista za vreme povlačenja.

«Obezbedićemo mirno izraelsko povlačenje iz Gaze i potpuno koordinaciju sa izraelskom stranom» rekao je Abas.

Američki državni sekretar pohvalila je palestinskog lidera kao «čoveka mira», ali je rekla da njegovi koraci ka reformi snaga bezbednosti nisu dovoljno otišli dovoljno daleko.

«Medjutim, naravno, potrebno je učiniti još mnogo toga a posebno aktivno koristiti snage bezbednosti u borbi protiv bezakonja i suzbijanju terorizma».

Rajsova će u toku dana razgovarati o povlačenju iz Gaze sa izraelskim premijerom Arielom Šaronom. Biće to uvod u samit izmedju Šarona i Abasa zakazan za utorak, što je njihov prvi sastanak otkako su pre četiri meseca ugovorili primirje izmedju dve strane.

XS
SM
MD
LG