Linkovi

Da li državljani Crne Gore koji žive u Srbiji treba da učestvuju na referendumu o nezavisnosti Crne Gore?


Povodom kritika koje je predsednik državne zajednice Svetozar Marović uputio na račun srpskog premijera Vojislava Koštunice zbog dostavljanja Briselu broja državljana Crne Gore koji žive u Srbiji, portparol srpske Vlade Srđan Đurić izjavio je da Vlada očekuje od predsednika Marovića da snažno založi svoj autoritet i u zemlji i u Evropskoj uniji kako bi svi državljani Crne Gore mogli da glasaju na eventualnom referendumu.

A potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus izrazio je očekivanje da će Brisel saopštiti koje konkrentne međunarodne standarde treba da ispuni Crna Gora ako bude raspisan referendum o njenom državnom statusu i da precizno kaže kakvo će biti referendumsko pitanje, koja većina je potrebna i ko ima pravo da učestvuje na referendumu.

I šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković smatra da je politićki legitiman stav da se o državnom statusu Crne Gore izjasne i crnogorski državljani koji žive u Srbiji, ali upozorava da je pravljenje spiska tih ljudi i za osudu i za uzbunu. To donekle podseća na one spiskove Hrvata u Hrtkovcima, rekao je Drašković i dodao da su građani Srbije koji su poreklom iz Crne Gore građani Srbije i niko nema pravo da ih posebno obeležava i da je naročito opasno što je sve učinjeno tajno pa zato svi primerci tog opasnog spiska, uključujući i onaj predat Briselu, moraju biti uništeni.

A povodom izbegavanja srpske političke elite da javno osudi zločin nad Muslimanima u Srebrenici 1995. godine, direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije Dragan Đilas najavio je mogućnost da Demokratska stranka sama donese rezoluciju o ratnim zločinima i jasno osudi zločin u Srebrenici i izrazio nadu da će se u prihvatanju ovakve rezolucije toj partiji pridružiti i neke druge stranke iz demokratskog bloka. A predsednica frakcije Građanskog saveza Srbije "11. decembar" Vesna Pešić podržala je inicijativu da se 11. jul ove godine, kada se obeležava desetogodišnjica masakra u Srebrenici, proglasi za dan žalosti u Srbiji.

XS
SM
MD
LG