Linkovi

Dogovori o evropskom budžetu doživeli krah na samitu punom neslaganja


Dvodnevni samit EU u Briselu doživeo je krah zbog neslaganja oko dugoročnog budžeta tog bloka, što je navelo evropske lidere da izjave da je Unija sada u dubokoj krizi. Neuspeh dogovora o budžetu usledio je posle odlučnog odbacivanja evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji. Bila je to poslednja stvar koja je potrebna Evropskoj Uniji.

Povrh političke neizvesnosti zbog francuskog i holandskog odbacivanja Ustava, kolaps pregovora o budžetu zapretio je da će blok postati paralizovan i sa finansijskog aspekta. Luksemburški premijer Žan-Klod Junker, koji je pokušao da izdejstvuje dogovor koji bi obezbedio finansiranje Unije izmedju 2007. i 2013. godine, bio je veoma sumorno raspoložen dok je objavljivao da njegovi napori nisu urodili plodom posle 15 sati pregovora. «Dakle, Evropa nije u krizi. Ona je u dubokoj krizi».

Francuski predsednik Žak Širak takodje je upotrebio reč «kriza» da opiše stanje EU posle neuspeha da se reši spor u vezi budžeta. Širak je za takvo stanje okrivio Britaniju, rekavši da je pregovore blokiralo odbijanje britanske vlade da odustane od svog godišnjeg obeštećenja iz zajedničke evropske kase.

Nemački kancelar Gerhard Šreder takodje je uperio prst u Britaniju i Holandiju, koja je zahtevala smanjenje svog doprinosa evropskom budžetu, kao odgovorne za propast pregovora.

Britanski premijer Toni Bler, koji tvrdi da će učiniti ustupke po pitanju obeštećenja Britaniji samo ukoliko EU reformiše svoj program poljoprivrednih subvencija, od koga najveće koristi ima Francuska, izjavio je da njegova zemlja nije jedina koja odbija predlog budžeta. Bler je rekao da se Holandija, Švedska, Finska i Španija takodje ne slažu sa kompromisnim rešenjem koje je predložio Junker.

Premijer Luksemburga rekao je da je bio posramljen kada je nekoliko zemalja koje su ušle u Uniju prošle godine, i koje su siromašnije od zemalja koje su odbile predloženi dogovor, ponudile da odustanu od sredstava koja treba da im pripadnu u nastojanju da spasu dogovor o budžetu. Junker je nagovestio da je sukob oko budžeta razotkrio duboki jaz izmedju zemalja kao što je Britanija koja Uniju želi da vidi prvenstveno kao ekonomsku, tržišno-orijentisanu zajednicu, i drugih država koje se zalažu za čak čvršću zajednicu sa većom socijalnom zaštitom za svoje gradjane.

«Postalo je jasno da postoje dve vizije Evrope, dve ideje koje su se sada suprotstavile jedna drugoj i nastaviće da to čine. Ima onih koji samo žele veliko evropsko tržište, zonu slobodne trgovine i ništa drugo, i oni koji žele da vide politički integrisanu Evropu».

Krah razgovora o budžetu dogodio se dan nakon što su lideri EU bili primorani da «zamrznu» usvajanje Ustava i produžili rok za njegovu ratifikaciju do 2007. da bi izbegli još ponižavajućih poraza na referendumima posle fijaska u Francuskoj i Holandiji. Stručnjaci kažu da skepticizam u pogledu budućih evropskih integracija raste, baš kao i jaz izmedju evropskih lidera i njihovih naroda.

XS
SM
MD
LG