Linkovi

Evropski savet očekuje da se svi haški optuženici nadju pred sudom


Evropski lideri su, u zaključcima samita posvećenim Zapadnom Balkanu, još jednom podvukli rešenost da ispune obećanje dato pre dve godine u Solunu, o evropskoj budućnosti regiona.

Obećanje dobija na težini uz teška iskušenja sa kojima se suočava Unija, medju kojima je i nedavno iskazani strah Francuza i Holandjana od "eksplozije proširenja", kao i problemi funkcionisanja i obima zajedničke, evropske "kase". Tako se odaje priznanje Srbiji i Crnoj Gori za konkretne, značajne korake i napore usmerene prema integracijskom procesu, uz istovremeno ohrabrenje da se reforme nastave i intenziviraju. Sa svoje strane, evropski šefovi država ili vlada i ovom prilikom podvlače rešenost da započnu pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji državne zajednice SCG sa EU "što je pre moguće", želeći da zabeleže skori progres u približavanju državne zajednice Evropi.

Lideri se posebno osvrću na skoru desetogodišnjicu srebreničkog masakra, naglašavajući da bezuslovna saradnja sa Haškim sudom ostaje ključ za nastavak približavanja država regiona Evropi. Očekivanje Evropskog saveta, okupljenog u Briselu, je da će se saradnja sa Tribunalom nastaviti i jačati, sve dok se svi haški optuženici ne nadju pred sudom.

XS
SM
MD
LG