Linkovi

SAD  sertifikovale 10 miliona dolara pomoći za Srbiju i Crnu Goru


Pomoć je suspendovana u januaru zato što Srbija i Crna Gora nije saradjivala sa Medjunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju. Od tada je, izjavio je američki državni podsekretar Nikolas Berns, Srbija i Crna Gora izručila, ili je saradjivala pri izručenju 15 osumnjičenih ratnih zločinaca.

«Verujemo da postoji ozbiljnost u nameri od strane vlade u Beogradu. Verujemo da oni nameravaju da to završe, i njihov učinak u poslednja tri meseca uverava nas da su oni doneli stratešku odluku da osumnjičene za ratne zločine , sa njihove teritorije, treba predati Tribunalu za ratne zločine u Hagu».

Tribunal je osnovan kako bi sudio onima koji su optuženi za ratne zločine počinjene tokom Balkanskih ratova devedesetih godina. Berns je medjutim dodao da se, uprkos hapšenjima , srpski zvaničnici još uvek nisu suočili sa obavezom o punoj saradnji sa Tribunalom. Najtraženiji begunci su Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Bivši general Ratko Mladić optužen je pred tribunalom zbog svoje navodne umešanosti u ubistvo gotovo osam hiljada muslimanskih muškaraca i dečaka u blizini Srebrenice 1995. godine. Bivši predsednik bosanskih Srba, Radovan Karadžić, tereti se kao glavni organizator etničkog čišćenja tokom rata u Bosni. Vladeta Janković je savetnik za spoljnu politiku premijera Srbije Vojislava Koštunice. On kaže da Mladić ne bi trebalo da bude u begstvu još dugo.

«Ja svakako nisam u poziciji da dajem bilo kakav datum. Ali mi radimo na tome i to smo shvatili veoma ozbiljno. Mi smo se obavezali da ćemo ispuniti obaveze prema medjunarodnom sudu u Hagu , potpuno, što znači da su svi obuhvaćeni».

Janković je takodje rekao da njegova vlada vrši pritisak na Republiku Srpsku da izruči bivšeg predsednika bosanskih Srba, Radovana Karadžića. Ove godine obeležava se desetogodišnjica masakra u Srebrenici – najbrutalnijeg ratnog zločina u Evropi od kraja Drugog svetskog rata. Predsednik Srbije, Boris Tadić, izrazio je spremnost da ode u Srebrenicu i oda poštu žrtvama. Preduzimanjem koraka kao što je taj , Srbija i Crna Gora ima priliku da zatvori crnu stranicu prošlosti i otvori vrata budućnosti kao punopravna članica Evrope i trans-atlantske zajednice.

XS
SM
MD
LG