Linkovi

Istraživači ustanovili da gojaznost ima ulogu u starenju


Medjunarodni tim stručnjaka koji je radio na studiji o vezi izmedju telesne težine i starenja, zaključio je da gojaznost ubrzava starenje kod ljudi.

Medjutim, neki stručnjaci upozoravaju da je potrebno još podataka pre nego što se gojaznost dovede u vezu sa bržim procesom starenja. Britanski i američki autori studije tvrde da gojaznost značajno ubrzava proces starenja. Istraživači iz bolnice Sent Tomas u Londonu i Medicinsko-stomatološkog fakulteta u Nju Džersiju zasnovali su svoje zaključke na osnovu proučavanja više od 1.100 žena uzrasta od 18 do 76 godina, pri čemu su ih podelili u grupu vitkih i grupu težih žena. Oni su analizirali ćelije obe grupe kao i žene koje po težini spadaju u srednju kategoriju. Naučnici su ustanovili da su zaštitni vrhovi na ženskim DNK nizovima odnosno hromozomima, poznati pod nazivom telomeri, značajno kraći kod najtežih žena u poredjenju sa najlakšim ženama. Oni se nadaju da telomeri mogu da posluže kao svojevrsno merilo biološkog starenja. Tobi Endrju je jedan od autora studije.

«Razlog zbog koga su naučnici zainteresovani za dužinu telomera je taj što se nadamo da će moći da nam obezbede dobro merenje biološkog starenja. Definitivno znamo da dužina telomera ima veze sa uzrastom i različitim bolestima povezanim sa starenjem kao i faktorima rizika i drugim činiocima povezanim sa lošim zdravljem. Ali u ovom trenutku nije poznato da li dužina telomera ima ikakve veze sa genetikom. Ovo je samo biološka studija.»

Evan Hedli sa američkog Nacionalnog instituta za proučavanje starenja kaže da su nalazi te studije zanimljivi, ali da oni nikako ne smeju da se smatraju konačnim.

«Možemo napraviti paralelu sa krvnim pritiskom. On takodje ima tendenciju da raste kako ljudi stare i postoji ta razumna korelacija. Ali obično ne kažete da je neko sa višim krvnim pritiskom stariji ili je brže ostario nego neko sa normalnim pritiskom, iako mu preti veći rizik od bolesti povezanih sa starenjem. Isto tako ne kažete da se neko ko je lečen od hipertenzije i čiji je krvni pritisak doveden u normalu - zbog toga podmladio. Izjave o gojaznosti i dužini telomera su slične tome. Moraju da se uzmu sa velikom dozom opreza i pažljivo interpretiraju.»

Studija o gojaznosti i starenju objavljena je u magazinu «The Lancet» (Skalpel) 14 juna.

XS
SM
MD
LG