Linkovi

Veliki broj Amerikanaca je sve više pesimističan u vezi sa situacijom u Iraku


Nedavno sprovedena ispitivanja javnog mnjenja ukazuju na sve veću nelagodnost kod većine Amerikanaca u pogledu američkog vojnog angažovanja u Iraku i odnosa predsednika Buša prema tom pitanju. Prestavnici Pentagona, pri tom, ističu da je sve manja podrška američkih građana zabrinjavajuća. Sa sve većim brojem poginulih američkih vojnika, koji sada dostiže preko 1,700, i sve brojnijim smrtonosnim napadima iračkih pobunjenika, veliki broj Amerikanaca je sve više pesimističan u vezi sa situacijom u Iraku. Direktor operacija Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Džems Konvej kaže da taj trend počinje da zabrinjava:

“Američko javno mnjenje je presudno. U demokratiji se neke stvari ne mogu činiti bez podrške javnosti. Stoga zabrinjava to što opada podrška građana. Više bi voleli da su ti podaci drugačiji, pošto je od izuzetne važnosti za vojnike, marince, vazduhoplovce koju su tamo da ih zemlja podržava”.

Prvi put od invazije Iraka u martu 2003. većina Amerikanaca bi podržala povlačenje jednog broja ili svih američkih trupa. Prema najnoviji Galupovoj anketi, 60 odsto Amerikanaca izjasnilo se za smanjene broja američkih vojnika u Iraku. Međutim, general Konvej i ostali vojni komandanti verovatno ne bi pozdravili, kako to nazivaju, veštačke rokove. Oni smatraju da bi to samo išlo na ruku pobunjenika koji veruju da će, ukoliko nastave svoju krvavu kampanju naterati američke i koalicione trupe da se povuku pre nego što iračke vlasti budu čvrsto stale na noge. Predsednik Buš je takođe odbacio mogućnost preranog povlačenja. Cilj administracije je da prvo budu uspostavljene funkcionalne iračke snage bezbednosti, da bude obezbedjeno veće angažovanje međunarodne zajednice, kao i obnova infrastrukture Iraka. Po rečima predstavnika Pentagona Lorensa Dirite, svi ti ciljevi su na putu da budu postignuti:

“Živimo u doba 24-časovnog izveštavanja. Ljudi su preplavljeni negativnim prizorima. Oni na to s razlogom reaguju ukoliko su stvari takve da više nema nikakve nade. Medjutim, naš je zadatak da podsetimo ljude da se budućnost izmenila na bolje za 50 miliona ljudi, koje su oslobodile američke i koalicione snage”.

Dirita veruje da će amerika javnost vremenom uvideti da se američke vojne operacije u Avganistanu i Iraku bile vredne američkih žrtava.

XS
SM
MD
LG