Linkovi

Grupa članova Kongresa pozvala predsednika Bušu da započne povlačenje američkih trupa iz Iraka


Grupa članova Kongresa iz redova obe vodeće stranke pokrenula je inicijativu kako bi primorala administraciju predsednika Buša da odredi raspored za povlačenje američkih trupa iz Iraka. Rezolucijom koju je usvojila ova grupa zakonodavaca predsednik Buš se poziva da započne sa povlačenjem do 1. oktobra 2006. U ranijim pokušajima demokratski članovi oba doma Kongresa tražili su od predsednika da odredi rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Konferencija za medije koju su organizovali članovi ove grupe odrazila je dvostranački karakter njihove inicijative. Republikanski član Predstavničkog doma, Volter Džouns, iz Severne Karoline, ocenio je da je sasvim razumno da SAD da smanje obim svojih snaga u Iraku.

«Jasno je da smo Iračanima pružili svaku moguću šansu za demokratiju. Medjutim, borbu za budućnost svoje zemlje odlučiće na kraju sami Iračani. Mi ćemo nastaviti da ih podržavamo, ali oni ne mogu zauvek da zavise od Amerike kao glavne odbrambene sile u Iraku. Posle hiljadu sedam stotina poginulih i preko 12 hiljada ranjenih, kao i utrošenih 200 milijardi dolara, verujemo da je vreme da se otvori debata i da se razmotri naša rezolucija.»

Kongresmen Ron Pol iz Teksasa, takodje republikanac, takodje je podržao ovu rezoluciju.

«Stvar koja nas, verujem, sve motiviše je da se smanji broj pogibija naših vojnika. To nas zaista uznemirava, a uznemirava i naš narod - te brojke počinju da nas zabrinjavaju mnogo više. Danas je ubijeno još petoro naših vojnika.»

Odgovarajući na zahteve medija, da administracija ponovo proceni razvoj situacije u Iraku i da prokomentariše inicijativu članova Kongresa, portparol Bele kuće, Skot Meklelan, odgovorio je na sledeći način:

«To bi bila pogrešna poruka teroristima, pogrešna poruka iračkom narodu i pogrešna poruka našim vojnicima.»

Medjutim, dvojica republikanaca i dvojica demokrata koji su podržali rezoluciju kažu da veruju da će narednih dana taj dokument dobiti dodatnu podršku članova Kongresa. Kongresmen Nil Aberkrombi kaže da glavni cilj rezolucije nije da okrivi bilo koga za ono što se do sada dešavalo u Iraku.

«Nismo ovde da utvrdjujemo krivicu niti da budemo uvučeni u uzajamna prebacivanja i optužbe. Jednostavno, smatramo da su naši vojnici učinili sve što su mogli sa vojne tačke gledišta.»

Ranije ove nedelje, demokratski senator Ras Fajngold je podneo predlog sopstvene rezolucije kojom se od predsednika Buša zahteva da Kongresu podnese detaljne izveštaj o budućim vojnim ciljevima SAD u Iraku, kao i raspored povlačenja američkih trupa.

XS
SM
MD
LG