Linkovi

Đukanović: Koštunica počinje prebrojavanje po nacionalnoj osnovi u Srbiji


Nakon što je srpski premijer predao u Briselu evropskom komesaru za proširenje Oli Renu spisak crnogorskih građana koji žive u Srbiji i ocijenio da oni imaju pravo da glasaju na referendumu o državnom statusu, ne stišavaju se strasti u Crnoj Gori. Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da postupak Vojislava Koštunice u Briselu predstavlja još jednu od destrukcija koje se preduzimaju protiv demokratskog prava Crne Gore da se izjasni o svojoj budućnosti i da je to možda "najgrublji faul do sada". Prema njegovim riječima, Koštunica potvrđuje ono što je najavio, da će se veoma intenzivno baviti predreferendumskom kampanjom u Crnoj Gori.

"Postupak Koštunice i drugih ljudi njemu ideološki bliskih u Beogradu ne iznenađuje, jer za njih Crna Gora nije država koju oni poštuju. Oni se Crnom Gorom pokušavaju da se bave kao Šumadijom ili nekim drugim regionom Srbije", kazao je premijer i ocijenio da su to, međutim, njihove potpuno nerealne namjere. Crna Gora, smatra Đukanović, ne treba da se pretjerano uznemirava takvim destrukcijama.

Komentarišući jučerašnji istup Koštunice u Briselu, potpredsjednik crnogorske Skupštine Dragan Kujović ocijenio je da je takav potez politički nepristojan i neprihvatljiv sa stanovišta demokratskih standarda. Portparol SDP Branislav Radulović rekao je da bi bilo bolje da je Koštunica u Brisel odnio spisak osam hiljada Bošnjaka zvjerski ubijenih u Srebrenici, da se zbog toga zastidio pred međunarodnom zajednicom i zatražio oprost.

Socijalistička narodna partija ocijenila je da su crnogorskim zvaničnicima prihvatljivi samo oni državljani koji podržavaju politiku vladajuće koalicije i njihov projekat samostalne i nezavisne Crne Gore.

SNP je ponovila zalaganje da na eventualnom referendumu o državnom statusu Crne Gore, pravo da odlučuju o sudbini svoje države, imaju svi crnogorski državljani, ma gdje oni trenutno živjeli, pa i crnogorski državljani koji žive u Srbiji.

Predsjednik Upravnog odbora Pokreta za državnu zajednicu Zoran Žižić ocijenio je da bi crnogorska vlast, ukoliko svojim državljanima u Srbiji uskrati pravo da glasaju na eventualnom referendumu, uspostavila do sada nepoznati vid rasizma. Komentarišući potez srpskog premijera Vojislava Koštunice, Žižić je naglasio da to «nema veze sa prebrojavanjem, kako tvrde pojedini crnogorski zvaničnici«.

XS
SM
MD
LG