Linkovi

Cvjetan proglašen krivim zbog ubistva 14 Albanaca i ranjavanja petoro dece u Podujevu 1999. godine


Nekadašnji pripadnik srpske paravojne formacije Škorpioni Saša Cvjetan danas je proglašen krivim zbog ubistva 14 Albanaca i ranjavanja petoro dece u Podujevu 1999. godine.

Cvjetan je osudjen na 20 godina zatvora. On je prošle godine osudjen za isti zločin ali je Vrhovni sud oborio tu presudu zbog proceduralnih nepravilnosti. Obrazlažući presudu, predsedavajući veća Okružnog suda u Beogradu Biljana Sinanović rekla je da je Cvjetan osudjen na maksimalnu kaznu pošto je "zločin izvršio nad grupom dece, žena i bezopasnih ljudi,bez ijednog motiva, opravdanja ili olakšavajuchih okolnosti". Inače danas je srpski ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio da jedinica «Škorpioni» nikada nije bila deo regularnih policijskih snaga Srbije.

Američki ambasador u SCG, Majkl Polt izrazio je zabrinutost zbog neuspeha srpskog parlamenta da donese deklaraciju kojom bi se osudio masakr u Srebrenici 1995. godine, prenosi beogradski dnevni list «Danas». Polt je ocenio da je izostanak takve rezolucije uoči obeležavanja desetogodišnjice masakra povod ne samo za žaljenje nego i za veliku zabrinutost. Podsećamo da ranije ove nedelje poslanici srpskog parlamenta nisu uspeli da usaglase tekst deklaracije, pre svega zbog zamerki Srpske radikalne stranke da se deklaracijom ne osudjuju i zločini počinjeni protiv Srba.

XS
SM
MD
LG