Linkovi

Ekonomske vesti


Među događajima koji su obilježili naslove ekonomskih vijesti protekle sedmice, svakako najznačajnije su: objava naftnog kartela OPEC da će povećati proizvodnju i time doprinijeti smanjenju cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i statistički nalazi koji ukazuju na umjeren ali konstantan i održiv rast američke ekonomije.

OPEK povećava proizvodnju

Cijena nafte na svjetskom tržištu raste uprkos odluci OPEC-a da poveća proizvodnju. Naftni kartel, koji proizvodi oko 40 odsto ukupne produkcije nafte u svijetu, upozorio je međutim da da cijena nafte neće pasti, čak i pod uslovom da OPEC proizvodi maksimalnim kapacitetom.

Pad potrošnje u SAD

Podaci objavljeni protekle sedmice ukazuju na pad potošnje prošlog mjeseca u Sjedninjenim državama, posebno kada je riječ o kupovini automobila, benzina i konfekcije.

Stalan ekonomski rast u SAD

Američke federalne rezerve objavile su istovremeno da Amerika bilježi konstantan i umjeren ekonomskii rast u protekla dva mjeseca. Američke monetarne vlasti najviše brinu zbog inflacije, koje – međutim – u maju nije bilo. Indeks potrošnje, glavni pokazatelj inflatornih kretanja opao je u maju, prvi put za posljednjih deset mjeseci.

Nova narudžba za Erbas

Konačno, na pariskom aero-sajmu, Erbas je dobio narudžbu za 100 novih aviona od insijskog lokalnog prevoznika IndiGo – kompanije čiji su osnivači putnička agencika InterGlobe Enterprises Ltd. i indijski biznismen Rakeš Gangval, koji se obogatio radeći u putničkom aviosaobraćaju.

XS
SM
MD
LG