Linkovi

U Crnoj Gori burne reakcije na potez srpskog premijera u Briselu


Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić ocijenio je da stav Vojislava Koštunice, da crnogorski građani koji žive u Srbiji imaju pravo glasa na referendumu u Crnoj Gori, najavjuje oduzimanje prava glasa Crnogorcima u Srbiji. Krivokapić je naglasio da Koštunica radi na stvaranju pravno neodržive situacije – jedan građanin, dva glasa, napominjući da se radi o povratku na demografski inžinjering, zbog čega su i počeli sukobi na Balkanu.

“Duvaju vjetrovi velikih demografskih prijetnji kojih se Koštinica nikada neće osloboditi, što znači da se vraća u modu demograsfkih promjena na silu, koja je zapravo bila uzrok ratova na Balkanu“, kazao je Krivokapić.

On je rekao i da je Koštunica krenuo u oduzimanje prava glasa građanima Srbije i to onima koji su njega glasali, a koje on naziva stanovnicima Crne Gore, iako oni to nisu.

“Tužno je da srpski premijer želi da jedan građanin ima dva glasa , kao što je takođe tužno da građani Srbije budu građani drugog reda, samo što su porijeklom iz Crne Gore”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da je država Crna Gora spremna, ukoliko Koštunica ima problema sa onima koji su otišli iz nje, da ih primi nazad u otadžbinu. I eksperti za izborne sisteme u Crnoj gori tvrde da za potez Koštunice nedostaje pravni osnov, kao i da se radi o emotivnoj argumentaciji. A direktor Direktorata za političke poslove Misije za praćenje sprovodjenja obaveza proisteklih prijemom državne zajednice u članstvo Savjeta Evrope Mark Šojer rekao je danas u Podgorici da je odlučivanje o državno-pravnom statusu Crne Gore suvereno pravo njenih građana. On je, u razgovoru sa premijerom Milom Đukanovićem, kazao da je SE zainteresovan da taj proces bude spoveden prema evropskim standardima i u demokratskoj proceduri. Đukanović je naglasio da je interes Crne Gore puna saradnja za Savjetom Evrope u sprovođenju referendumske procedure i primjeni standarda tokom pripreme i procesa izjašnjavanja građana.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je protestno pismo predsjeniku Srbije Borisu Tadiću, u kojem izražava ogorčenje postupkom premjera Srbije Vojislava Koštunice.Osudivši praksu srpskog premijera da sa Podgoricom komunicira preko Brisela, Vujanović navodi kako se Koštunica - kao potpisnik beogradskog sporazuma kojim je propisano pravo države članice da na referendumu odluči o istupanju iz državne zajednice - odrekao prava da kreira referendumske uslove u Crnoj Gori. Vujanović ističe i da je nacionalno prebrojavanje građana Srbije, koji su se izjasnili kao Crnogorci, "neodgovoran i iritirajuci postupak". Za predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića to prebrojavanje najavjuje oduzimanje prava glasa Crnogorcima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG