Linkovi

Zalmaj Kalilzad: Osama bin Laden i bivši lider Talibana Mula Omar nisu više u Avganistanu


Američki ambasador u Avganistanu izjavio je da toj zemlji, ali nije rekao gde se nalaze. Američki ambasador Kalilzad je negirao tvrdnje da se dvojica begunaca još uvek nalaze u Avganistanu.

“Mula Omar se ne nalazi u Avganistanu. Ne verujem ni da je Osama više u Avganistanu”.

Kalilzad nije rekao odakle stižu te informacije niti je svoju izjavu potkrepio drugim detaljima. Njegov komentar usledio je dan posle izveštaja u pakistanskim medijima da je Mula Omar i dalje živ i da predvodi talibansku pobunu u Avganistanu. Juče je jedan navodni talibanski komandant u intervjuu privatnoj televizijskoj stanici u Pakistanu rekao da su Mula Omar i Osama bin Laden u dobrom zdrastvenom stanju. Ta osoba, identifikovana kao Mula Aktar Osmani, odbio je da kaže gde se ta dvojica nalaze ali je insistirao da je Omar i dalje u vezi sa talibanskim snagama. Sjedinjene Države tragaju za obojicom već više od tri godine zbog povezanosti sa terorističkim napadima al Kaide 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington.

Bezbednosni stručnjaci veruju da se njih dvojica krije u pograničnom plemenskom području na severnoj pakistanskoj granici prema Avganistanu. Ambasador Kalilzad je naveo da nije poznato do koje mere Osama bin Laden i dalje kontroliše Al Kaidu. I dok bin Laden ostaje upečatljiva simbolična ličnost, njegova organizacija je definitivno oslabljena rekao je ambasador Kalilzad:

“Postignut je priličan napredak. Uhvaćen je veliki broj pripadnika Al Kaide. Njihova mreža je razbijena. Njihova finansijska mreža je narušena.”

Američki vojni predstavnici takođe navode da je ostvaren napredak u borbi protiv talibanske pobune u Avganistanu. Međunarodne koalicione snage tvrde da pobunjenici gube na terenu i ističu da operacije protiv pobunjenika postižu rezultate. Međutim, broj talibanskih napada se povećava, naročito u južnom delu Avganistana. U pokrajini Host, u blizini granice sa Pakistanom, je početkom nedelje izvršen napad na lokalnu zdrastvenu kliniku u kojem su ubijeni jedan lekar i još šest radnika klinike. Cilj talibanskih pobunjenika je da poremete održavanje parlamentarnih izbora u Avganistanu, u septembru.

XS
SM
MD
LG