Linkovi

Pronadjena prva planeta koja, donekle, liči na našu


Američki astronomi otkrili su jednu novu planetu, van sunčevog sistema, za koju kažu da je najsličnija zemlji. Kako izveštava saradnik Glasa Amerike Dejvid MekAlari, planeta je ipak previše vruća da bi bila pogodna za život.

Kako teleskopi i drugi astronomski uredjaji postaju sve bolji, astronomi su od 1995. godine pronašli 155 planeta u drugim sazveždjima u našoj galaksiji. Najpre su pronalazili ogromne planete sa gasovitom strukturom, kao što su Jupiter i Saturn, ali u poslednje vreme pronalaze i manje. Najproduktivniji medju istraživačima, Džef Marsi, sa Univerziteta države Kalifornije, u Berkliju, i Pol Batler, iz Karnegijeve fondacije u Vašingtonu, izvestili su da su pronašli svoju 107. planetu, koja je po sastavu i masi najsličnija zemlji:

”Saznali smo za nju pre tri godine. Tiho smo je pratili, čuvajući tajnu, dok nismo tri puta proverili.“

Novootkrivena planeta je udaljena oko 15 svetlosnih godina od zemlje. Procenjuje se da ima šest do osam puta veću masu od naše planete, da je dvostruko većeg prečnika i da je toliko blizu svoje zvezde da joj za obletanje treba manje od dva dana, dok je na njenoj površini vruće kao u rerni. Njeno sunce ima svega jednu trećinu mase našeg sunca. Ali Džef Marsi kaže da je sazveždje tog sunca slično našem, jer su u orbiti pronadjene još dve ogromne gasovite planete:

”Čitav taj sistem liči na minijaturu našeg sistema. Sunce je malo, orbite su male, a najmanja planeta je najbliža suncu, što je takodje slično našem sazveždju. Po prvi put počeli smo da otkrivamo naše rodjake medju zvezdama.“

Astronomi nisu uspeli da vide novu planetu, već su njeno postojanje otkrili preciznim merenjem varijacija u svetlosti njenog sunca, uzrokovanim gravitacijom planete. Nova planeta uzrokuje znatno slabije treperenje svetlosti iz čega su astronomi zaključili da je reč o manjoj planeti. Teoretičar astronomije Džek Lisauer kaže da će, sa napretkom tehnologije, astronomi pronalaziti sve više manjih planeta. On kaže da će kroz tri godine biti lansiran satelit koji će preciznije meriti trenutne varijacije u svetlostima zvezda, na osnovu čega može da se zaključuje o postojanju planeta:

”Novootkrivena planeta je verovatno najsličnija zemlji koja je pronadjena od praistorije, ali mislim da neće dugo zadržati tu titulu.“

Sve buduće manje planete mogle bi da budu otkrivene u sazveždjima 1500 zvezda koje trenutno posmatraju astronomi Džef Marsi i Pol Batler.

XS
SM
MD
LG