Linkovi

Muslimanski učenici koji su došli preko programa razmene završavaju boravak u Americi posetom Beloj kući


Predsednik Buš je ove nedelje u Beloj kući poželeo dobrodošlicu grupi od 200 uglavnom muslimanskih učenika prispelih u okviru programa razmene iz zemalja širom Bliskog istoka, Severne Afrike i jugoistočne Azije. Ti tinejdžeri su deo veće grupe koja završava desetomesečni program, čiji je sponzor Stejt Department. Oni su godinu dana živeli u američkim porodicama i pohadjali američke srednje škole. Bio je to prilično spektakularan kraj američke avanture. Predsednik Buš je poželeo dobrodošlicu učenicima u ponedeljak u ružičnjaku Bele kuće, gde im se zahvalio zbog toga što su Amerikancima pružili bolji uvid u svoju kulturu i veru:

”Mnogi od vas su pokazali mladim Amerikancima kako vas Islam inspiriše da živite - vodite svoje živote zasnovane na poštenju, pravdi i saosećajnosti. Zato što ste vi došli u ovu zemlju, hiljade Amerikanaca bolje razumeju vašu veru i vaše nasledje, a to je veoma važno.“

Učenici su u okviru raznih projekata i prezentacija priccali američkim zajednicama o svom nasledju. Ruba, vesela šesnaestogodišnjakinja iz Iraka, koja je provela godinu dana na Kejp Kodu u Masačusetsu, organizovala je blisko istočni banket da bi približila svoju kulturu novoj zajednici.

”Svi su bili obučeni u arapske kostime, dekorisali smo celu gimnastičku salu islamskim dekoracijama. Htela sam da ovim ljudima ponudim našu hranu, te sam nabavila arapske recepte i zatražila od odraslih da pomognu u pripremi. Bulo je neverovatno mnogo divnih jela. Svima se dopalo. Bilo je divno.“

Saad, 17 godišnji irački Kurd koji je proveo godinu dana u srednjoj školi Santa Rita, u Tusonu, u Arizoni, kaže da su Amerikanci bili veoma zainteresovani za njegovu domovinu zbog tamošnjeg rata. On je rekao kako smatra da mu je ovaj program razmene pomogao da ljudima prenese širu sliku o Iraku.

”Svako od nas je bio kao ambasador koji predstavlja svoju zemlju. Pričali smo Amerikancima šta se zapravo dogadja kako ne bi sudili o situaciji samo iz vesti o bombardovanjima, jer se tamo odvija daleko više od toga.“

Pored pohadjanja škole, učešća u sportskim i drugim školskim aktivnostima, učenici su takodje dobrovoljno radili u svojim zajednicama, uključujući rad sa decom i starijima. Nekoliko učenika je izjavilo da je pre dolaska u Sjedinjene Države jedina njihova percepcija o američkoj kulturi poticala iz holivudskih filmova. Sada govore američkim slengom i nose popularne gumene narukvice u raznim bojama, na kojima su urezane inspirativne reči. Saad nosi narukvicu na kojoj piše NADA:

”Zato što sada imam nadu za ceo svet, posebno za Irak i Kurdistan.“

Ahmad, 17godissnji Egipćanin koji živi u Kuvajtu, proveo je godinu dana u gradiću Lankaster, u Pensilvaniji, koji ima 55 hiljada stanovnika. On kaže da je naučio šta čini Ameriku tako specijalnom.

”Ne čini zemlju vlada, već ljudi.“

Ahmad dodaje da je bio zbilja dirnut svim ljubaznostima koje je iskusio, počev od svojih domaćina do cele zajednice. Tinejdžeri su se složili da je život u američkoj porodici bio najlepši deo američkog iskustva. Botan, 17godišnji irački Kurd, koji je pohadjao školu u gradu Redingu, u Pensilvaniji, kaže da će mu od Amerike najviše nedostajati porodica u kojoj je živeo.

”Bili su divni i tretirali su me kao svog sina.“

U programu je učestvovalo ukupno 455 djaka. Predsednik Buš je rekao da zna da se oni raduju povratku kućama i dodao:

”Kad dodjete kući, nadam se da ćete podsetiti vaše sugradjane - da gradjani ove zemlje duboko mare za druge, da poštujemo veru, da verujemo u ljudska prava i dostojanstvo i da svaka osoba ima vrednost, te da želimo svet koji je mirniji i slobodniji.“

Predsednik je dodao kako se nada da će oni upotrebiti svoje američko iskustvo da izgrade mostove izmedju svojih zemalja i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG