Linkovi

Situacija u Iraku skrenula pažnju islamskim ekstremistima od zapada


Eksperti za terorizam veruju da će pretnje prema zapadu biti nastavljene, kada nasilje u Iraku prestane. Eksperti za medjunarodni terorizam smatraju da su se terorističke mreže usredsredile na njihovu borbu u Iraku, privremeno smanjujući opasnost sa kojom su se suočavale zapadne zemlje koje su bile mete u prošlosti. Medjutim, italijanski ministar unutrašnjih poslova Djuzepe Pizanu je, govoreći na nedavnoj konferenciji za novinare u Rimu, izjavio da će se to promeniti kada se situacija u Iraku smiri. On je rekao da bi trebalo da budemo zabrinuti sa povratkom terorista koji su otišli u Irak. Jednom kada se iračka situacija smiri , oni će hteti da se vrate u Evropu , kao što se to desilo sa Bosnom na kraju Balkanskih ratova.

Pizanu je dodao da mrežu Abu Musaba Al Zarkavija, lidera pobunjenika povezanih sa al-Kaidom u Iraku, više interesuje da se bori sa zapadom u toj zemlji, nego u Evropi ili Sjedinjenim Državama.

Penzionisani pukovnik američke vojske i ekspert za medjunarodni terorizam Vitorfranko Pizano slaže se sa italijanskim ministrom. On smatra da je intervencija Amerike i njenih saveznika u Iraku potpuno koncentrisala otpor protiv Sjedinjenih Država posebno, i zapadnih zemalja uopšte.

«Fokus je sada drugde, odnosno na Iraku. To je prouzrokovalo promenu ciljeva islamskih ekstremista».

Zapadne zemlje masovno su pojačale mere bezbednosti posle terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.godine. Italijansko pravosudje uvelo je u svoj sistem krivično delo «povezivanje radi subverzivne delatnosti», namenjeno borbi protiv medjunarodnog terorizma, ubrzo nakon terorističkih napada na Ameriku. Medjutim, zvaničnici do sada nisu osudili nikoga za takav zločin. Eksperti, kao što je pukovnik Pizano , smatraju da stvar nije jednostavna zato što nema sporazuma oko toga šta predstavlja terorizam.

« Nema nijedne definicije na medjunarodnom, globalnom , kao ni na regionalnom nivou, koja bi objasnila pravu prirodu terorizma. U suštini, terorizam je forma nekonvencionalnog sukoba koji karakterišu tri elementa. Prvi je kriminalno nasilje , drugi je politička ili političko-religijska motivacija, a treći tajnost strukture i dinamike rada».

Eksperti za terorizam kažu da je Italija često bila korišćena kao logistička baza, gde se terorističke ćelije , uglavnom na severu zemlje , bave regrutovanjem i falsifikovanjem ličnih dokumenata. Policija je prisluškivanjem presretala ono što, bi moglo da predstavlja razgovor o planovima za terorističke akcije izmedju članova islamističkih ćelija baziranih u Italiji i drugde. Pukovnik Pizano, medjutim kaže da Italija nikada nije bila prioritetna meta terorista, zato što im je bila pogodnija kao operativna baza.

«Italija je odlična raskrsnica ili most u smislu povezivanja Balkana, Bliskog istoka, i severne Afrike sa Evropom i zapadnim svetom. To je bila stvar pogodnosti – da se Italija koristi na taj način, umesto da bude meta terorističkih napada ».

Italijanski obaveštajni podaci , objavljeni prošle godine , ukazuju da je zemlja bila korišćena kao polazna tačka bombaša samoubica, povezanih sa terorističkom mrežom Osame Bin Ladena, koji su delovali protiv savezničkih snaga u Iraku.

XS
SM
MD
LG